Câte locuri de joaca sunt in Pașcani si daca sunt autorizate? Este întrebarea la care administratia locală caută răspunsuri pentru a fi furnizate Oficiului pentru Protecția Consumatorului Iași.
Edilul municipiului a spus ca a primit o astfel de solicitare de la inspectorii OPC si ca in urma primelor discuți cu funcționării publici a ajuns la concluzia ca la Pașcani nici un loc de joaca făcut in ultimii 30 de ani nu este autorizat. Pintilie a mai spus ca in ultimii trei ani de când este primar a reușit doar sa facă reparatii si sa schimbe câteva piese si s-a arătat indignat ca este pus in situația de a lua de la zero foarte multe subiecte care țin de administrația publica locală.
Precizările făcute de edil in ultima sa conferință de presa au lăsat in urma multe nedumeriri.
Întrebat de acesta situație, viceprimarul Cristian Rățoi, cel care s-a ocupat, pana de curand, si de îngrijirea locurilor de joaca a lăsat sa se înțeleagă ca precizările primarului sunt inexacte. Rățoi a spus ca locurile de joaca nu au nevoie de o autorizație de funcționare ci piesele care sunt cumparate trebuie sa corespundă unor cerințe legale atât calitativ cât si cu privire la montajul acestora.
Viceprimarul pascanean a spus ca pe administrativul municipiului Pascani ar fi in total 12 locuri de joaca si ca doua dintre ele au fost modernizate de curând cu piese noi si omologate de la firme de specialitate. De asemenea locul de joaca din Parcul Municipal a fost amenajat cu fonduri europene, in condiții stricte.
Primăriile au fost instiintate!
Este posibil ca locurile de joaca din Pașcani sa fie verificate de OPC in urma unei reclamații dar primarul pascanean nu a dat mai multe detalii. In ultima perioada au fost câteva mesaje de nemulțumire din partea unor părinți privind mizeria si mobilierul stricat. De asemenea Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat a notificat in noiembrie 2021 primăriile din tara ca trebuie sa se conformeze unor modificări legislative apărute in anul 2019. Primăria a refuzat sa spună daca a primit sau nu aceasta adresa.
Conform documentului administrațiile locale au fost somate sa dispună măsuri specifice pentru „prevenirea de accidente in care sa fie implicați copii in calitate de utilizatori ai echipamentelor pentru spatele de joaca”.
Echipamentele respective pot fi montate si reparate doar de societăți autorizate de ISCIR cu respectarea condițiilor tehnice prevăzute de lege si sunt necesare verificări periodice la solicitarea primăriilor.
Menționăm ca administratorul public al Primăriei Pașcani, Claudiu Bodoasca a precizat pt BIT TV ca pentru locurile de joaca nu se emit autorizații de funcționare ci trebuie îndeplinite condițiile mai sus menționate.