Oamenii de ştiinţă şi producătorii de vaccinuri lucrează la noi seruri anti-COVID care să ofere protecţie sporită în faţa noilor tulpini ale SARS-CoV-2. Tot mai mulţi experţi vorbesc despre o a treia doză de vaccin pe care vom fi nevoiţi să o facem împotriva coronavirusului care dezvoltă periodic mutaţii tot mai puternice.
Este tot mai cert că la un interval de 6 luni de la rapelul vaccinului anti-COVID vom face un al doilea rapel. În acest moment, toţi producătorii de vaccinuri anti-COVID lucrează la identificarea unei soluţii pentru a veni cu un ser eficient şi împotriva noilor tulpini ale coronavirusului pandemic.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. col. Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că Pfizer/BioNTech ia în calcul o a doua doză de rapel care ar urma să fie administrată la şase luni de la rapelul realizat cu actualul vaccin anti-COVID. „Studiile care se efectuează la acest moment – de pildă, pentru vaccinul de la Pfizer, în eventualitatea unei a treia doze – recomandă acest lucru la 6 luni. Tocmai de aceea noi nu aveam clar stabilit acum un moment oportun pentru reluarea schemei de vaccinare”, a declarat medicul militar.
Ce a anunţat compania Pfizer
De altfel, pe data de 25 februarie, Pfizer/BioNTech a anunţat că a demarat un studiu care ia în calcul posibilitatea administrării unei a treia doze din serul anti-COVID ca reacţie la apariţia noilor tulpini SARS-CoV-2.
„Deşi până acum nu avem dovezi clare că noile tulpini ar eluda protecţia oferită de vaccinul nostru, am decis să acţionăm din timp, pentru a fi pregătiţi în cazul în care virusul ar deveni rezistent la acest ser. Acest studiu este esenţial pentru a înţelege cum funcţionează imunizarea şi cât de sigură ar fi administrarea unei a treia doze de vaccin pentru a ne proteja de noile tulpini”, a declarat Albert Bourla, directorul executiv al companiei.
Mircea Iliescu, genetician la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, a mărturisit şi care este noua tulpină care le dă bătăi de cap oamenilor de ştiinţă.
„E484K (descoperit şi în România – n.r.) pare să fie o mutaţie foarte importantă pentru ca virusul să poată să eludeze răspunsul imun, fie numai în urma infecţiei, fie în urma vaccinării. Pare să aibă aceeaşi rută (n.r. – genetică) urmată de mutaţia din Africa de Sud, decât cea din Brazilia. Partea bună este să ştim ruta – deci e posibil să fie rute limitate –, şi atunci această rută va putea fi atacată cât de curând cu un nou tip de vaccin, cu un nou rapel de la oricare dintre producători, deoarece toţi lucrează la asta. Partea mai puţin bună e că, între timp, ar putea să reinfecteze oamenii vaccinaţi, dar noi credem că şi dacă sunt reinfectaţi, vor face o formă uşoară. Bănuim că şi vaccinul actual protejează împotriva bolii severe”, a declarat geneticianul.