Legislativul păşcănean va dezbate un proiect de hotărâre cu privire la achiziţionarea unui aparat de testare COVID – 19 pentru Spitalul de Urgenţă Paşcani precum şi 10 000 de teste necesare efectuării analizelor medicale, atât pentru cadrele medicale cât şi pentru pacienţi sau cetăţenii municipiului.
Propunerea a fost inaintata de consilierii din opoziţie. Iniţiatorii solicita alocarea de la bugetul local a sumei de 500 000 lei pentru achiziţionarea echipamentelor şi testelor necesare. Finanţarea ar urma sa fie recuperata din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, iar demersurile ar trebui făcute de primar, se arata in acelasi proiect.
“Grupul de consilieri locali PNL, a depus la registratură Consiliului Local două Proiecte de Hotărâre, ce au ca scop întărirea luptei împotriva COVID-19 precum și sprijinirea persoanelor juridice, a căror activitate a fost afectată de criza medicală.
Primul proiect se referă la achiziționarea unui aparat de testare COVID-19 și a testelor necesare, în vederea dotării Spitalului Municipal de Urgență, astfel încât testarea personalului medical cât și a persoanelor suspecte, să se facă în timp optim și în număr cât mai mare.” se arata intr-un mesaj postat pe Facebook.
Iniţiatorii nu spun de unde ar trebui să fie luaţi banii, ce cheltuieli sau investiţii ar urma să fie tăiate, în contextul în care bugetul a fost împărţit şi aprobat încă din luna februarie.
Mai mult prefectul judeţului, Marian Grigoras a precizat pentru BIT TV că vor fi decontate din fonduri europene doar cheltuielile făcute până acum sau cele în curs şi raportate deja, pentru combaterea pandemiei de coronavirus. Aşadar alocaţia bugetară propusă de consilierii liberali ar putea să nu fie recuperată din Fondul de Solidaritate.
„Aşa cum am formulat noi solicitarea, vorbim de cheltuieli efectuate, şi de o componentă de cheltuieli angajate. Administraţiile locale au putut să treacă şi cheltuieli care nu sunt făcute dar puteau fi previzionate. Nu ştim exact ce ar urma să se întâmple… Probabil, iniţial, va fi vorba doar de cheltuielile efectuate apoi va urma o nouă etapa de centralizare şi decontare.”
De asemenea municipalitatea are deja dificultăţi în a asigura cheltuielile curente, în contextul scăderii drastice a încasărilor. Conform statisticilor, la nivel naţional colectările din TVA au scăzut cu 82% iar cele din impozitul pe profit cu 35%, în primul trimestru al anului, ceea ce va duce la diminuarea cotelor defalcate pentru autorităţile locale.
Totuşi o astfel de investiţie este necesară şi ar fi benefică pentru comunitate. O spune şi managerului spitalului, doctorul Daniel Bechir, însă, pe lângă achiziţionarea echipamentului trebuie rezolvate şi alte probleme: amenajarea unui spaţiu pentru efectuarea testelor şi să fie angajat personal specializat. Menţionăm că unele unităţi medicale au cumpărat sau au primit aparate de testare cu preţuri de la 45.000 – 50.000 de Euro, dar costurile pot fi mai mari în funcţie de complexitatea lor.