-2.9 C
Paşcani
miercuri, februarie 5, 2025

Opt din zece medici tineri, cu gândul la emigrare

Cei mai puţini respondenţi au afirmat că doresc să lucreze în sistemul privat din România n anual, în sistemul de sănătate din ţară intră 3.000 de medici şi îl părăsesc aproximativ 3.500.

Peste 82% dintre tinerii medici spun că este posibil să emigreze, iar dintre ei aproape 30% susţin că vor face sigur acest lucru, se arată într-un studiu prezentat ieri de Colegiul Medicilor Bucureşti. Potrivit sondajului, doar 10,6% dintre tinerii care au completat chestionarul afirmă că nu au avut niciodată o asemenea intenţie.
În ceea ce priveşte locul de muncă, ordinea preferinţelor este: „o altă ţară din Uniunea Europeană”, „sistemul public din România”, pe ultimul loc clasându-se „sistemul privat din România”. Doar o treime dintre respondenţi ar dori să practice medicina în propriul cabinet medical dacă ar avea această posibilitate.

Studiul relevă că puţin peste 19% dintre respondenţi şi-au exprimat preferinţa de a profesa într-un stat din afara Uniunii Europene. Dintre cei care au consemnat preferinţe pentru un loc de muncă în state non-UE, unii au precizat şi statul în care şi-ar dori un loc de muncă: SUA (6 menţionări), Australia (4 menţionări), Canada (2 menţionări), Emiratele Arabe, Noua Zeelandă. Din datele colectate reiese o prevalenţă a preferinţelor pentru un număr de 46 de specialităţi medicale, dintre care pe primele locuri se situează chirurgia generală, obstetrica şi ginecologia, anestezia-terapia intensivă, medicina dentară, medicina de urgenţă, cardiologia.

Dezamăgiţi de salarii

La întrebarea privind motivele care determină plecarea din ţară, cele mai multe nemulţumiri sunt legate de nivelul scăzut de salarizare, condiţiile materiale din unităţile medicale, orele suplimentare de muncă, lipsa de suport pentru activităţile de cercetare. De asemenea, unul dintre motivele migraţiei îl constituie şi nevoia de recunoaştere şi afirmare profesională.
92,5% dintre respondenţii la chestionar spun că beneficiază de ajutor din partea părinţilor sau a rudelor. Dintre cei 640 de respondenţi care declară că beneficiază de ajutor din partea părinţilor/ rudelor 499 depind în mod exclusiv de acest ajutor, neavând şi altă sursă de venit. La polul opus, doar 27 dintre participanţii la studiu se declară total independenţi financiar.
Acelaşi studiu mai arată că tinerii care studiază medicina (la nivel de facultate sau rezidenţiat) îşi doresc în primul rând o salarizare mai bună.
Continuarea pe Ziarul de Iasi

Recomandări