2.4 C
Paşcani
miercuri, decembrie 25, 2024

Orasele Targu Frumos si Harlau, la un pas de a fi transformate in comune. Printre initiatorii proiectului, deputatul PSD Vasile Mocanu

USL ,,iubeste” localitatile Targu Frumos si Harlau. Atat de mult incat deputatii care anul trecut au cerut voturile cetatenilor sub acest slogan, acum, doresc sa transforme in comune cele doua localitati declarate orase in anul 1968. O propunere legislativă, in aceast sens se afla deja în dezbaterea Parlamentului României.

Daca ea va fi aprobata atunci 35 de municipii şi 215 oraşe din toată ţara vor fi declarate ca „spaţiu rural”. Este vorba despre localitatie care au sub 25.000 de locuitori şi nu sunt dezvoltate din punct de vedre urban si care prin retrogradarea de la statutul de oras sau municipiu ar putea avea acces la fonduri de dezvoltare puse la dispozitie de Uniunea Europeana pentru zonele rurale. Partea buna ar fi ca taxele si impozitele locale vor fi mai mici insa primariile vor avea mai putini functionari si mai slab retribuiti iar fondurile alocate de la bugetul de stat si cel judetean vor fi semnificativ mai mici.
Mai mult, vor fi desfiintate o serie de institutii si servicii publice cum ar fi de exemplu Judecatoria si Parchetul din Harlau, posibil si spitalele sau unele licee.
Primarii celor doua orase sunt nemultumiti de acesta initiativa. Ei sustin ca trebuie gasite alte metode de dezvoltare a acestor comunitati si ca nu se poate renunta asa usor la beneficiile statutului administrativ actual, fara sa se tina cont de efectele negative si greu de cuantificat pe termen mediu si lung.
Proiectul de lege a fost iniţat de mai mulţi deputaţi PSD . In mod surprinzator printre initiatori se afla si deputatul PSD de Targu Frumos , Vasile Mocanu.
El a argumentat ca daca proiectul ar fi aprobat, cetatenii din Targu Frumos ar avea mai mult de castigat, decat de pierdut.
Primarul orasului Targu Frumos, Ionel Vatamanu sustine ca a fost luat prin surprindere de acesta propunere si ca nu a fost consultat, pe acesta tema, de deputatul Vasile Mocanu.

Mentionam ca propunerea legislativa a plecat de la identificarea aşa-numitei „zone gri” în încadrarea administrativă a localităţilor din România.
Din aceasta fac parte 463 de sate care intră, din punct de vedere administrativ, în componenţa spaţiului urban (adică în administrarea oraşelor) şi 250 de localităţi (35 municipii şi 215 oraşe) care au sub 25.000 de locuitori şi „nu au atins încă indicatorii cantitativi şi calitativi minimali de dezvoltare urbană”, potrivit Expunerii de motive a proiectului. Pentru că aceste locaităţi nu au fost încadrate în zona rurală, ele nu au putut beneficia de spirjin pentru investiţii privind îmbunătăţirea calităţii vieţii şi diversificarea economiei, spun deputaţii.
În aceste condiţii, ei propun adoptarea unei noi definiţii a spaţiulu rural care să includă şi aceste localităţi şi care să le permită să acceseze mai uşor fonduri de dezvoltare. Data la care se împlineşte termenul pentru dezbatere şi vot final în cazul proiectului este 01.10.2013.

Orizont.info

Recomandări