România are cel mai mare procent de adolescenți dependenți de rețelele sociale. Este chiar avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
28% dintre copiii nostri, între 11 și 15 ani, stau cu orele pe telefon.
Sunt de două ori mai mulți, decât media globală. Experții medicali, vorbesc despre legături directe, dintre timpul petrecut pe telefon, și depresie, anxietate și nu in ultimul rand, agresivitate.
Potrivit expertilor, rețelele sociale îi țin „captivi” pe multi adolescenți. Unii dintre ei ajung să petreacă, zilnic 8 daca nu 12 ore cu telefonul în mână.
În aceste condiții, experții Organizației Mondiale a Sănătății vorbesc despre legături directe între statul pe rețelele sociale și rezultate şcolare slabe. Nu sunt însă excluse depresia și anxietatea. Au ajuns la această concluzie după ce au analizat comportamentul adolescenților între 11 și 15 ani, din 44 de țări.
28% dintre adolescenții din România pur și simplu nu se pot dezlipi de telefon și petrec ore în șir pe rețelele de socializare.
Procentul este unul îngrijorător, atrage atenția Organizația Mondială a Sănătății, asta în condițiile în care media globală ajunge la 11%.
Tânăr: ”Nimic interesant, e doar o pierdere de timp”.
Reporter: Și atunci de ce stai așa mult?
Tânăr: ”Cred că nu e neapărat voluntar, e involuntar. Este ca un fel de viciu.”
Lucru demostrat și de experții digitali.
Marian Hurducaș, expert digital: ”Ele sunt făcute din capul locului să dea dependență. Și ăsta nu este un secret. Acum câțiva ani de zile a ieșit la iveală faptul că Facebook, spre exemplu, are algoritmul făcut să dea dependență. Efectiv, acțiunea de scroll îți dă dependență pentru că la fiecare scroll mai primești un shot de dopamină.”
Astfel, adolescenții ajung în punctul în care nu se mai pot controla atunci când au telefonul în mână. Unii dintre ei renunță la orice altă activitate doar pentru a urmări ce se mai întâmplă în online și se izolează.
Aceleași date arată și că o treime dintre adolescenţi joacă jocuri online zilnic, iar 22% dintre ei nu se dezlipesc de calculator cel puţin patru ore.
Tot cei de la agentia ONU admit ca utilizarea responsabilă a reţelelor sociale are și avantaje, în special legătura dintre cei care împărtăşesc aceleaşi pasiuni şi interese.