Portile mosiei lui Cuza se vor redeschide in acest sfarsit de saptamana. Sambata, 2 februarie 2013, cand orologiul va atinge orele 12:00, palatul Al. I. Cuza va prinde din nou viata dupa ce anii buni a fost inchis sau in stadiu de renovare. La marele eveniment este invitat Ministrul Culturii, Daniel Barbu, oficialitatile si personalitatile locale si din imprejurimi dar si muzeografi renumiti.
In palatul domnesc au fost reamenajate sase camere la parter si noua la etaj, cu mobilier din lemn de stejar si exponate de epoca care reconstituie viata si activitatea domnitorului Al. I. Cuza. De exemplu, a fost amenajata o biblioteca cu o colectie impresionanta de carti, un cabinet de lucru al domnitorului, un salon de primire a oaspetilor, dormitoarele si camerele copiilor. In exterior, palatul este reabilitat in stil neogotic, inspirat din romantismul german iar cele patru fatede sunt aproape simetrice. Incepand cu marti, 05 februarie 2013, cei care vor sa cunoasca in detaliu viata la palat pot trece pragul sase zile pe saptamana conform unui program, de marti pana duminica, cu o suma de 2.5 lei pentru elevi 10 lei pentru adulti.
De asemenea, poate fi vizitat si Muzeul Memorial Al. I. Cuza, deschis in anul 1982, ce cuprinde o sectie de istorie si una de etnografie.
Mentionam ca palatul lui Cuza are o poveste impresionanta in care Elena Cuza joaca un rol important. Dupa ce domnitorul a fost nevoit sa abdice, mosia a avut ani la rand alti proprietari, revenind ultima data Elenei Cuza. De-a lungul timpului palatul a fost spital pentru copii si militar, iar cel de-al Doilea Razboi Mondial a facut din faimoasa constructie o cladire supusa atacurilor militare.
In anul 1978 a fost reconstruit propriu-zis palatul, insa si acum autoritatile locale se lupta pentru respectarea ultimei dorinte a marelui domnitor si anume de a fi ingropat la Ruginoasa. In prezent, osemintele se afla la Biserica Trei Ierarhi din municipiul Iasi unde s-a amenajat o cripta.