Agitatie mare dis de dimineata la poarta palatului Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din Ruginoasa. Dupa ani buni in care constructia a fost inchisa pentru renovare, sambata 2 februarie 2013, aceasta si-a deschis din nou portile.
Zeci de autoritati locale, judetene si nationale au participat la acest eveniment deosebit printre care: presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, Ministrul Culturii Daniel Barbu, primarul Pascaniului, Dumitru Pantazi, primarul comunei Ruginoasa Ionel Moraru dar si muzeografi din toata Moldova.
In prima faza autoritatile au fost primite cu paine si sare, dupa care un actor deghizat in chipul domnitorului Alexandru Ioan Cuza i-a poftit pe oaspeti inauntrul Palatului. Dupa ce au vizitat toate camerele, autoritatile au tinut o conferinta de presa. In cadrul discutiei cu ziaristii, Ministrul Culturii a recunoscut ca modernizarea Palatului nu este meritul si ca taierea panglicii trebuia sa o faca alti oameni. El a fost placut impresionat de lucrarile efectuate aici si a invitat politicienii sa promoveze acest loc.
Cristian Adomnitei, a vorbit despre istoria localitatii Ruginoasa si despre obiceiul bataii pentru care comuna era cunoscuta. El spera ca odata cu aceasta inaugurare, acel obicei sa fie uitat, iar localitatea sa fie vazuta pentru acest frumos lacas. Presedintele Consiliului Judetean, vede Palatul Domnitorului A.I. Cuza ca pe o mare oprtunitate turistica pe harta judetului.
Ministrul Relu Fenechiu, a vorbit mai mult despre soarta Palatului Culturii din Iasi decat despre evenimentul de la Ruginoasa, aducand tot felul de critici pentru modernizarea greoaie a Palatului din Capitala Moldovei.
Primarul Comunei Ruginoasa, Ionel Moraru a multumit tuturor oaspetilor pentru vizita si autoritatilor pentru implicare. Si el a facut un scurt istoric al comunei si al comunitatii de acolo, dar mai ales a punctat un lucru foarte important, faptul ca Domnitorul se Odihneste la Iasi si nu la Palatul unde acesta a dorit sa fie inmormantat.
Mentionam ca, Palatul de la Ruginoasa va putea fi vizitat de catre turisti incepand cu 5 februarie 2013.
Cateva date despre Palat.
Ruginoasa a ramas in constiinta publica prin amintirea Domnitorului Unirii de la 1859, Alexandru Ioan Cuza, care a avut aici principala sa resedinta din Moldova. Primul palat modern de la Ruginoasa a fost construit in stil neoclasic, pe la 1811 de catre vistiernicul Sandulache Sturdza. Resedinta de la Ruginoasa a fost ipotecata de catre Costache Sturdza la Banca Nationala a Moldovei pentru suma de 60 000 de galbeni. Neputand achita la timp ratele, acesta a pierdut dreptul la proprietate in aprilie 1857.
Domnitorul A.I.Cuza a cumparat mosia Ruginoasa, la 13 ianuarie 1862, cu pretul de 15 011 galbeni. Dupa renuntarea la resedinta din Iasi, de pe strada Lapusneanu (astazi Muzeul Unirii), Ruginoasa a ramas principala resedinta din Moldova a Domnitorului.
Stilul initial al cladirii a fost cel neoclasic, pastrat pe capela resedintei, stil care se impusese cu predilectie in arhitectura civila din Moldova acelor vremuri.
Distrus in timpul celui deal doilea Raboi Mondial, palatul si-a recapatat stralucirea arhitecturala si farmecul specific dupa anul 1978, cand a fost restaurat. In anul 1982, aici s-a deschis muzeul memorial „A.I.Cuza”, conform mijloacelor specifice perioadei. In spatele palatului, intr-un loc mai retras vistiernicul Sandu Sturdza a zidit in 1811, in stil neoclasic, biserica ce servea de capela a curtii.
Amenajare si remodelare functionala 2012 – 2013
In noua amenajare, Palatul de la Ruginoasa vine sa reintregeasca reteaua muzeala romaneasca cu unul dintre cele mai atractive obiective. Muzeul Memorial, inchis pentru public la finele anului 2008, pentru lucrari de consolidare finalizate in 2010, se afla astazi la finalul unei noi etape de redefinire tematica.
Palatul de la Ruginoasa trebuie sa devina, in constiinta generatiei noastre si a celor viitoare, un autentic loc de memorie al lui Alexandru Ioan Cuza, fondatorul Statului Roman Modern.
Mihai Kogalniceanu afirma in 1873: „Cata vreme va avea tara aceasta istorie, cea mai frumoasa pagina va aceea a lui Alexandru Ioan Cuza”.