Consumatorii de gaze trebuie să (re)încheie contractele de furnizare de gaze pe care le au cu furnizorii, până la finalul lunii curente. E important pentru primii să se informeze atât cu privire la ce le oferă actualul furnizor (ajungându-se la încheierea unui nou contract cu acesta), cât și cu privire la ce oferă piața, din cauză că s-ar putea să găsească oferte mai bune. În același timp, dacă aleg să schimbe furnizorul, e important pentru consumatori să citească atent ofertele oferite, din cauză că vorbim de contracte lungi și unde ar putea fi strecurate condiții dezavantajoase de către noii furnizori.
Lipsa de informații privind liberalizarea gazelor (în esență, principala consecință e faptul că statul nu mai reglementează prețurile) ar putea să îi afecteze pe mulți români, din cauză că nu înțeleg implicațiile acestei schimbări și, astfel, nu știu cum să caute oferte mai bune din partea altor furnizori. De aceea, prezentăm o serie de sfaturi pentru consumatorii de gaze de care aceștia ar putea ține cont în perioada actuală, pentru a găsi potențiale soluții mai favorabile lor decât ceea ce au acum.
1. Liberalizarea gazelor înseamnă că statul nu mai stabilește care este prețul de vânzare către consumatorul final. Astfel, gazele vor fi cumpărate la prețul pieței și nu la un preț stabilit în prealabil de autorități. Acest lucru, în contextul geografic și temporal actual, înseamnă că, teoretic, prețurile ar trebui să scadă.