2.2 C
Paşcani
vineri, ianuarie 10, 2025

Până şi „boacănele” primarilor din judeţ au fost acoperite de Guvern tot politic. S-au plătit milioane de lei

Două comune ieşene au fost salvate de executare silită după ce au primit din fondul de rezervă al guvernului aproape un milion de euro. Ambele administraţii au acumulat în ultimii trei ani penalităţi uriaşe pentru neplata la timp a unor facturi.

 

În lipsa obişnuitei rectificări bugetare pe care o făcea de obicei în august, Executivul a umblat la salteaua guvernamentală, de unde a scos zilele trecute 1,58 miliarde de lei ca să-i împartă la aproape toate unităţile administrativ-teritoriale. Mai exact, la 3044 din cele 3228 de UAT-uri. Printre acestea se numără toate cele 98 din judeţul Iaşi. Iaşului i-a fost repartizată suma de 51,3 milioane de lei, mai puţin decât în Prahova (56,5 milioane), Olt, Dolj şi Suceava.

Cititi si: Primăria Schitu Duca trebuie să plătească penalităţi de 1,4 milioane de lei pentru că firma Conest a asfaltat mai repede

În schimb, Iaşul atinge toate celelalte extreme: cea mai mare sumă pentru o comună, respectiv 2,7 milioane de lei pentru Golăieşti, şi o alocare dintre cele mai mici pentru o altă comună, 10 mii de lei la Drăguşeni. Mai puţin de atât ajung în trei comune din Bacău, 2000 şi 3000 de lei, şi în una din Bistriţa-Năsăud 5000 de lei. Ceva mai mult ajunge la Andrieşeni, 30 de mii de lei. A treia comună de la coadă, în Iaşi, este Rediu, 86 de mii de lei. Aşa e când se împarte pe criterii politice, ne-a dat de înţeles primarul USR de aici.

De la buget, 2,7 milioane, de la Dumnezeu, mai mult

Premiantă pe ţară este, aşadar, comuna Golăieşti (primar PNL) – care a încasat mai mult decât unele municipii şi consilii judeţene. Salvarea a venit la ţanc, administraţia comunei fiind prinsă în corzi de executori. Unul dintre procesele în care primăria locală a contestat executarea, ajuns acum la rejudecare, are termen chiar astăzi. Rând pe rând, clădirea căminului cultural, cea a primăriei, ba chiar şi o şcoală au intrat în vizorul executorilor judecătoreşti. Datoriile provin din neplata unor facturi şi servicii „moştenite” de primarul ales în septembrie 2020 de la predecesorul său, condamnat cu două luni înainte de locale pentru fapte care au avut rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Recomandări