Lumina soarelui i-ar putea scăpa de facturile mari la energie electrică pe ieșenii care au reușit să se înscrie în Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 și au obținut 20.000 de lei de la statul român.
Cei 3.470 de ieșeni care au pus mâna pe suma destul de consistentă de la stat își pot acoperi cheltuielile cu achiziția și montarea panourilor fotovoltaice doar dacă mai scot ceva bani din buzunar. „Ziarul de Iași” a luat „pulsul” câtorva firme locale care montează sisteme fotovoltaice pentru a afla cu ce prețuri se vând prin programul Casa Verde, care este termenul de execuție de când se semnează contractul, dar și dacă plata se face în avans.
Sesiunea de finanțare la nivelul Regiunii Nord-Est a debutat pe 29 mai la ora 10, iar 5 minute mai târziu bugetul de aproape 279,5 milioane de lei a fost epuizat, interesul în rândul oamenilor pentru programul de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) fiind mare, ca de obicei.
În situația în care beneficiarului îi este suficient pentru locuință un sistem de 3 kWp, scapă cu o investiție proprie de 2.000 de lei, însă dacă are nevoie de o putere mai mare, să spunem 6 kWp, atunci trebuie să mai pună pe masa instalatorului încă 15.000 de lei sau chiar mai bine de atât, pe lângă banii primiți de la stat. Pentru 8 kWp, prețul panourilor se dublează, implicit și contribuția proprie, care poate sări și de 25.000 de lei la unii instalatori.
Prețurile diferă de la o firmă la alta, iar cei care prospectează acum piața cred că programul Casa Verde a dus și la o oarecare speculă în rândul instalatorilor. Avem și o veste bună: sunt firme care acordă și o reducere de preț pentru comenzi de grup, ceea ce înseamnă că există o șansă să se poată scoate în final o valoare mai bună la panouri. În cele mai fericite cazuri, beneficiarii s-ar putea vedea cu sistemul fotovoltaic montat pe casă în toamna care vine, dar nu este exclus ca perioada să se întindă și mai mult.