Clarificări importante privind modalitatea de calculare şi plată a redevenţei la apei pentru Paşcani. Chiar de ziua lui de naştere edilul municipiului a organizat o conferinţă de presă pe acesta tema dup ace în spaţial public au apărut informaţii contradictorii pe acesta tema.
Pentru început Dumitru Pantazi a explicat că municipiul Paşcani a emis şi cea de-a doua factură pentru plata redevenţei, până la sfârşitul anului trecut, în valoare de 223.000 de lei. Suma a rezultat în urma calculelor conform contractului de delegare nu a hotărârii Consiliului Local Paşcani, din vara anului trecut.
Primarul păşcănean a precizat că facturarea nu s-a putut face conform hotărârii luată în vara anului trecut de Consiliului Local Paşcani prin care s-a stabilit că redevenţa să fie de 1,8 milioane de lei, exact cât rata creditului de la BEI. Asta deoarece asociaţia judeţeană a cerut anularea ei în instanţă şi nu a modificat contractul de delegare conform voinţei consilierilor păşcăneni.
Pantazi a arătat că pentru că Pascaniul să primească o redeventa mai mare ar trebui ca preţul apei să crească doar pentru abonaţii din acesta zona sau celelalte administraţii publice locale să cedeze din partea care le revine lor.
În acelaşi context el a spus că nici fostul operator nu şi-a achitat integral redevenţa. Din anul 2012 până când serviciile de apă şi canalizare au fost delegate operatorului ieşean Prest Serv Apa a achitat doar o treime din cele 3 milioane de lei datorate.
Edilul municipiului a mai spus ca operatorul ieşean nu a întârziat cu plata redevenţei aşa cum s-a spus până acum. Ea a fost făcută acum câteva zile, la scurt timp după emiterea facturii. Au fost însă probleme până când cele două părţi au căzut de acord asupra sumelor de plată şi a listelor cu bunurile de retur.
Directoarea economică a Primăriei susţine însă că trebuie calculate penalităţi de aproape 100.000 de lei pentru că plată ar fi trebuit făcută chiar şi fără factura de la data delegării. Asta deoarece Curtea de Conturi ar fi cerut o astfel de măsură. Totuşi ea a admis că este puţin probabil că acesta sancţiune să fie impusă atâta timp cât factura cu redevenţa a fost emisă abia în decembrie iar în contractul de delegare nu sunt prevăzute penalităţi de întârziere.
Menţionăm că plata redevenţei şi operatorul regional au devenit subiecte de campanie electorală pentru unele partide politice din Paşcani. Consilierii din opoziţie au cerut organizarea unui referendum pentru renunţarea la Apă Vital. Primarul păşcănean a spus că nu ar avea nimic împotriva dar o astfel de acţiune nu s-ar justifica, mai ales acum după delegarea serviciilor, şi fără găsirea unor soluţii alternative.