Serviciul Public Paşcani, care urmeaza să fie organizată după alegerile locale, conform programului electoral al primarului Dumitru Pantazi, va contribui la păstrarea, nu la desfiinţarea unor locuri de muncă, aşa cum relatează newspascani.com. Asta deoarece toţi salariaţii din societăţile sau serviciile publice care se vor reuni în nouă structură vor fi preluaţi şi păstraţi în funcţii, prin reorganizare, susţine edilul municipiului.
“Măsura va fi implementata doar după şi dacă societatea locală de salubritate va rămâne fără obiect de activitate în condiţiile în care serviciile vor fi prestate de noii operatori judeţeni desemnaţi în urma licitaţiilor care vor fi derulate în acest an, dupa analiza si votul Consiliului Local. În acest context, CLP Ecosalubritatea SA Paşcani rămâne, practic, fără sursa de finanţare, şi abia atunci salariaţii sunt în pericol de a îşi pierde locurile de muncă. La fel se întâmpla şi cu societatea de apă şi canalizare, unde a mai rămas doar directorul şi câţiva salariaţi, plătiţi din încasarea facturilor restante. Prin alipirea celor două entităţi, printr-o forma juridică care să asigure preluarea activului şi pasivului, se creează un serviciu unitar care pune în comun toate mijloacele fixe. În cadrul aceleiaşi societăţi, vor funcţiona serviciile de ecarisaj, dezinsecţie şi deratizare, măturatul stradal, Gospodăria Comunală, cimitirul municipal, administraţia parcărilor şi serele municipale, unele dintre ele noi, care vor avea nevoie de salariaţi” a precizat pentru BIT TV Dumitru Pantazi.
În ceea ce priveşte soarta RAGCL liderul PSD neagă că ar avea planuri pentru a închide regia.
“Craciunescu a fost cel care a vrut să închidă regia, nu eu. Vă aduceţi aminte când le cerea păşcănenilor să se debranşeze de la sistemul centralizat? Acum au mai rămas în jur de 3500 de beneficiari şi o gramada de probleme financiare. Eu am spus că trebuie să fim pregătiţi pentru ce este mai rău, să găsim soluţii să avem o strategie. Dacă cineva le cere insolventa din cauza datoriilor, cum este probabil să se întâmple, noi trebuie să fim pregătiţi. Reorganizarea judiciară poate duce la salvarea societăţii nu neapărat la falimentarea ei. Este o măsură de protecţie împotriva creditorilor, nu se mai acumulează penalităţi la datorii. Am spus că în acest caz vom organiza o consultare publica pentru a vedea ce spun cetăţenii, dacă mai vor sau nu să rămână sau să susţină sistemul centralizat de încălzire. Am spus că vom căuta soluţii pentru eficientizarea regiei nu pentru falimentarea ei…” a mai adăugat edilul municipiului.
Iată care sunt proiectele lui Dumitru Pantazi pe această temă:
FACTURARE INDIVIDUALĂ, FĂRĂ COSTURI SUPLIMENTARE
ÎNFIINȚAREA SERVICIUL PUBLIC PAŞCANI
Se va demara acțiunea de încheiere a convenţiilor pentru facturare individuală la apă şi canalizare, în scările de bloc. Măsura este, deocamdată, provizorie, în stadiu de proiect, dar va deveni permanentă datorită implicării administraţiei locale, pentru înfiinţarea și bună administrare a asociaţiilor de proprietari. În acest sens va fi organizat SERVICIUL PUBLIC PAŞCANI prin alipirea Eco Salubritate S.A. şi Prest Serv Apa S.A., unităţi care au rămas/vor rămâne fără obiect de activitate. În cadrul societăţii nou-înfiinţate vor funcționa birourile asociaţiilor de proprietari puse la dispoziţia preşedinţilor şi administratorilor de imobile. Tot acolo, va funcționa Compartimentul de Îndrumare și Control al Asociațiilor de Proprietari. Salariații din acest compartiment vor oferi consultanţă gratuită necesară atât pentru înfiinţarea asociaţiilor, cât şi pentru funcţionarea, îndrumarea și verificarea lor. Tot ei vor ține evidenţa şoldurilor, vor efectua verificări financiar-contabile, vor acorda zilnic relaţii publicului pentru sesizări şi vor asigura GRATUIT, împreună cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, citirea, împărţirea şi transmiterea consumurilor de apă către furnizorul de servicii. În cadrul aceleiaşi societăţi, vor funcţiona serviciile de ecarisaj, dezinsecţie şi deratizare, măturatul stradal, Gospodăria Comunală, cimitirul municipal (care urmează să fie amenajat), administraţia parcărilor (vor fi amenajate noi parcări, unele cu plată) şi serele municipale.
CONSULTARE PUBLICĂ PENTRU ÎNCĂLZIRE.
FINANŢĂRI PENTRU ANVELOPAREA BLOCURILOR
Serviciul local de termoficare funcţionează în pierdere de mai mulţi ani de zile. RAGCL Pașcani înregistrează datorii de peste 30 milioane lei la bugetele de stat, iar administraţia locală a alocat anual subvenţii la căldură de peste 2 milioane lei. În acest context, este foarte probabil că Regia să intre în reorganizare judiciară, la cererea creditorilor sau a conducerii, ca măsură de protecţie pentru a nu mai acumula penalităţi. Din acest motiv voi dispune organizarea unei consultări publice cu privire la menţinerea sau închiderea/conservarea sistemului centralizat de încălzire şi acordarea de subvenţii de la bugetul local familiilor defavorizate, pentru achiziţionarea centralelor de apartament. Pe termen lung, vom realiza o strategie locală de încălzire (redresarea financiară a RAGCL, investiţii pentru eficientizarea sistemului centralizat de încălzire, inclusiv pentru surse alternative de energie, astfel încât preţul căldurii să fie competitiv pentru atragerea consumatorilor).
Alocăm de la bugetul local 4 milioane lei pentru cofinanţarea proiectelor de anvelopare a blocurilor, în vederea eficientizării încălzirii locuinţelor.
Am arătat mai sus cum sprijinim înfiinţarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, pentru a putea accesa restul de cofinanţare din surse guvernamentale.
INVESTIM ÎN TRANSPORTUL ÎN COMUN
Ne asumăm responsabilitatea pentru a găsi soluţii de finanţare de la bugetul local, fonduri europene sau alte surse alternative pentru modernizarea transportului public în comun, în contextul în care RAGCL nu poate face investiţii. Avem în vedere achiziţionarea câtorva microbuze şi amenajarea staţiilor de aşteptare pentru călători.