8 C
Paşcani
joi, ianuarie 9, 2025

Parastasul, datorie morala dubla (P)

Cand oamenii primesc musafiri in casele lor, se straduiesc sa le ofere tot ce au mai bun. In special celor care vin de departe si au facut mai multe ore pe drum, li se pune masa, li se aduce un pahar de apa sau de suc, iar la sfarsitul mesei o prajitura si un fruct si cafeaua. De ce toate acestea? Fiindca la romani legea ospetiei functioneaza din mosi stramosi. Nimeni nu poate pleca de la o casa locuita ca de la o casa pustie! Ar fi rusinos si inuman! Pe de alta parte, cel care ofera, asteapta si el ca ospetia sa fie functionala cand se duce in vizita la anumite persoane.

Adevaratele legaturi dintre oameni se consolideaza la masa, cand unul ofera, iar celalalt ia, consuma si se bucura. Dar inmormantarea inseamna tristete, cu toate acestea organizare parastase reprezinta datorii morale duble ale apartinatorilor.

In primul rand, ei au datoria sacra de a oferi mancare in memoria decedatului, masa de ramas bun. Este lipsit de morala sa fie discutate principiile care stau la baza acestei traditii, dar dupa cum se organizeaza mese in momentele principale din viata unui om, este firesc sa se organizeze si cand un om pleaca din aceasta lume. Parastasul este un prilej de evocare a faptelor sale bune si a amintirilor pe care cei care stau la masa le au in comun cu cel care paraseste definitiv aceasta lume.

Memoria decedatului nu este intinata, cand:

-pachetul cu mancare sau meniul este generos. Vorbind deschis, cand la o nunta se da mancare putina, lumea este nemultumita. La fel se intampla si la botez sau la aniversare si de ce nu si la inmormantare.

-alimentele sunt proaspete si gustoase. Este regretabil cand dupa un parastas la care mancarea provine din surse dubioase consumatorii ajung la spital.

In al doilea rand, cei care vin la inmormantare aloca timp, fac sacrificii si se expun emotional, numai sa fie alaturi de familia indurerata. Posibil ca au pierdut si ei pe cineva drag si sufletele nu s-au vindecat inca, dar aleg sa fie alaturi de cei care sufera o pierdere dramatica. O inmormantare poate incepe la ora 12, iar participantii vin la capela sau la domiciliul decedatului la ora 10-11. Ceremonia poate dura 3-4 ore, dar ei raman acolo, pe baricade. Se spune ca nimici nu se poate face fara oameni: nici nunta, nici aniversare,nici botez, nici inmormantare. In acest context se intelege datoria apartinatorului fata de cei care vin sa ii fie alaturi si sa il incurajeze in cele mai negre clipe ale vietii sale.

In plus, in trecut, rudele decedatului erau cele care alergau dupa sicriu, dupa produsele necesare inmormantarii traditionale, dupa actele necesare si dupa alimentele necesare pentru parastas. Acum lucrurile s-au simplificat, fiindca firmele  de pompe funebre de top se ocupa de tot.

Este suficient ca apartinatorul sa ia datele de contact de pe site si sa solicite consultanta gratuita. Dupa discutia deschisa dintre operatorul de servicii funerare care are experienta si pregatirea necesara, se alege pachetul corespunzator de servicii care poate include si 12 pachete cu mancare, platoul cu coliva, prescurile, colacii si vinul, candelele, 24 de pominete, prosoapele pentru preoti, chiar si candele.

Un lucru este cert: fiecare decedat merita pachetul de servicii funerare GOLD, dar suma de 14 000 de lei poate fi uriasa pentru multe familii. Sunt oameni care traiesc un an din acesti bani.  Pachetul de servicii Standard se incadreaza perfect in ajutorul de inmormantare si din momentul in care a fost ales, apartinatorii nu mai au nicio grija. Singura lor preocupare este aceea sa stea aproape de decedat, sa le multumeasca tuturor celor care au venit sa transmita condoleante, sa aduca flori si sa aprinda lumanari si sa se pregateasca sufleteste pentru despartirea dureroasa.

Pentru un suflet indoliat care nu mai poate gandi limpede si abia rezista, confruntarea cu decesul unei persoane iubite este suficienta, de aceea ar trebui sa isi rezerve derogarea de la alte sarcini privind organizarea inmormantarii sau a parastasului. Alegerea pachetului ideal de servicii funerare ofera usurarea de care familia indoliata are nevoie.

Firma prezentata mai sus are program de consiliere non-stop si gratuit si onoreaza in cel mai scurt timp toate comenzile primite.

Atat meniul parastaselor, cat si pachetele de servicii funerare sunt potrivite tuturor posibilitatilor financiare ale apartinatorilor, iar acest lucru demonstreaza maxima empatie. Echipa este gata sa ajute si pe cei care solicita servicii minimale si pe cei care rezerva cel mai scump pachet de servicii funerare pentru cel drag pentru ca isi permit acest lucru.

Mai mult de-atat,vizitatorii site-ului au posibilitatea de a configura serviciile dorite, alegand  si combinand cele mai ieftine produse si servicii funerare minimale de pe site.

Configuratorul meniului de la parastas ii permite familiei sa elimine din meniu produsele care nu ii erau pe plac decedatului si sa le adauge pe cele care ii placeau. Alimentele sunt grupate pe categorii pentru a face alegerea mai usoara. Exista produse de post, desert, salate, preparate din porc, preparate din pui, ciorbe, garnituri, preparate la gratar (foarte sanatoase), preparate speciale si bauturi.

La categoria produse speciale se afla: coliva, colacii si vinul de calitate. In meniu se pot introduce: mici, carnati de porc, frigarui de pui, ceafa de porc, iar ca desert, apartinatorul poate alege; prajitura casei, prajitura de post, halva, biscuiti cu ciocolata sau fursecuri.

Recomandări