Municipiul Paşcani are o şansă uriaşă de a-şi schimba în bine viitorul şi de a redeveni o zonă industrială importantă, aşa cum a fost înainte de 1989.
Luna trecută, Consiliul Judeţean Iaşi a aprobat, la propunerea consilierilor PNL, începerea demersurilor pentru amenajarea a două noi parcuri industriale. Unul dintre ele ar putea să fie construit în zona Paşcani, al doilea centru urban din judeţ. Pentru asta municipalitatea trebuie să găsească şi să pună la dispoziţie o suprafaţă de teren de cca 25 de hectare, cu acces sau în apropierea unei căi de acces la drumurile publice. Folosinţa ar urma să fie transmisă cu titlu gratuit Consiliului Judeţean Iaşi pe o perioadă de minim 25 de ani. În schimb conducerea judeţului se obliga să investească în asigurarea utilităţilor (gaz energie apă şi canalizare) şi să obţină de la Ministerul Dezvoltării titlul de parc industrial.
Propunerea a fost aprobată de toţi consilierii judeţeni. Până la sfârşitul acestei luni se aşteaptă un raspuns din partea Primăriei Paşcani. În caz contrar oferta ar urma să se îndrepte spre alte administratii din judeţ.
Subiectul a fost dezbătut şi de consilierii păşcăneni, dar la punctul diverse. La sfârşitul şedinţei de pe 27 septembrie consilierul liberal Marius Pintilie a cerut primarului să facă lobby pentru că unul din cele două noi parcuri industriale din judeţ să fie amenajat la Paşcani, iar dacă municipalitatea nu are terenul respectiv investiţia să fie făcută pe administrativul comunelor învecinate.
Răspunsul primarului a venit câteva zile mai târziu. La solcitarea BIT TV administratia susţine că va răspunde pozitiv solicitării judeţului. Parcul industrial ar putea fi amplasat în apropiere de suburbia Sodomeni şi de viitoarea autostradă, pe o suprafaţă de teren de cca 25 de hectare, folosită acum că păşune. Urmează să fie schimbată destinaţia terenului, de realizat un studiu de oportunitate şi de aprobat o hotărâre privind darea în folosinţă gratuită către Consiliul Judeţean Iaşi.
Şi primăria Tatatusi ar fi interesată de amenajarea unui parc industrial. Dacă Pascaniul nu va găsi o soluţie, terenul necesar ar fi disponibil la nici 20 de km distanţă, în “Mica Bucovina”. Primarul Costel Iosub spune că un astfel de proiect ar aduce prosperitate întregii zone, prin atragerea de investiţii şi realizarea de noi locuri de muncă. Restul primarilor din zona Paşcani spun că nu au teren disponibil, nici măcar pentru rezolvarea problemelor de fond funciar şi punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti.
Dacă Primăria şi Consiliul Local Paşcani nu vor rata o astfel de oportunitate, investiţia ar putea fi realizată în maxim un an de zile. Parcul industrial ar urma să fie pus la dispoziţia investitorilor pentru a realiza noi unităţi de producţie sau servicii. Ei vor beneficia de numeroase scutiri şi facilităţi fiscale, prevăzute de lege ( vezi aici) . Este foarte posibil sa atraga mai ales interesul unitatilor de logistica pentru depozitare si transport, avand in vedere amplasarea langa viitoarea autostrada si la distante aproximativ egale fata de Iasi Suceava, Neamt si Bacau. Si investitorii pascaneni ar avea de castigat. Unii si-ar putea dezvolta afacerile beneficiind de facilitatile parcului industrialal sau de relatiile comerciale cu cei de acolo.
Pentru investitori sunt importante nu doar facilităţile fiscale oferite de Guvern şi administratia locală ci mai ales forţa de muncă calificată. Răspunsul la acesta întrebare trebuie dat de studiul de oportunitate care va fi înaintat Consiliului Judeţean, odată cu transmiterea folosinţei terenului. Altfel există riscul ca investiţia să fie făcută degeaba.