Dezbateri aprinse in legislativul pascanean privind amenajarea unui parc de joaca in zona Vale a municipiului. Primarul a propus spre aprobare o investitie estimata la 4,46 milioane lei, pentru modernizarea parcului din spatele cofetariei „Riama”. Este vorba de o suprafata de 3351 mp, insa doar 1986 mp vor fi amenajati pentru joaca si activitati sportive.
Cheltuiala propusa este de aproape patru ori mai mare decat cea prevazuta in documentatia tehnica aprobata in martie 2019, la initiativa fostului primar Dumitru Pantazi. Conform HCL 61/29.03.2019 investitia era estimata la peste 1,2 milioane lei, dar indicatorii tehnico-economici urmeaza sa fie actualizati odata cu noul pret.
Parcul de aproape un milion de euro a fost aprobat doar de consilieri PNL si ProRomania. Cei din opozitie au refuzat sa participe la vot pe motiv ca suma alocata este prea mare si ca unele preturi din proiect sunt exagerat de mari.
In replica primarul municipiului a explicat ca a avut in vedere realizarea unui parc modern si atractiv cu materiale de calitate care sa dureze in timp. Edilul a spus ca pascanenii merita o astfel de investitie, chiar daca costurile sunt foarte mari.
La sedinta a participat si proiectantul care a realizat documentatia. El a explicat ca pretul investitiei este mai mare decat in variata initiala deoarece au fost facute modificari in conformitate cu legislatia actuala iar mobilierul pentru parcuri este rezistent si cu o perioada de garantie mai mare.
Proiectantul a fost contrazis cu argumente de consilierii din opozitie. Ei au aratat ca au gasit aceleasi obiecte, la preturi mult mai mici si au atras atentia ca ar putea fi vorba de o afacere paguboasa pentru pascaneni.
Parcul de aproape un milion de euro ar urma sa fie amenajat pe Strada Izvoarelor, din zona Vale, pe locul de joaca din spatele cofetariei “Riama”.
Este vorba de o suprafata de 3351 mp, insa doar 1986 mp vor fi amenajati pentru joaca si activitati sportive. Restul terenului va fi pentru spatii verzi si alei pietonale. Conform proiectului, va fi amplasat si un covor elastic de 872 mp, precum si un foisor de 49 mp.
Din devizul general reiese ca, pentru achizitionarea echipamentelor pentru locul de joaca destinat copiilor mici, este disponibila suma de 791.585 lei, iar pentru locul de joaca destinat copiilor mari – 712.000 lei. De asemenea, in zona de relaxare sunt programate achizitii in valoare de 785.898 lei. Lista echipamentelor nu a fost pusa la dispozitia consilierilor locali, prin proiectul de hotarare. Din acelasi deviz reiese ca, pentru montarea echipamentelor, sunt disponibili 467.087 lei, pentru constructii – aproape 1,2 milioane lei, bransamente utilitati – 25.000 lei, asistenta tehnica – 25 000 lei si pentru alte cheltuieli – peste 160 000 lei. Cireasa de pe tort este achizitionarea unei toalete publice, cu un pret estimat de 315.945 lei. Toate tarifele au fost majorate cu 10% pentru acoperirea unei eventuale cresteri de pret, se arata in proiectul de hotarare.
De asemenea investitia ar urma sa fie realizata in maxim 18 luni, adica sa fie data in folosinta in vara anului 2024, in timpul alegerilor locale. Termenul de executie a fost modificat fara nici o explicatie de actualul edil, desi, in hotararea aprobata in 2019, era prevazut ca investitia sa fie finalizata in maxim sapte luni de zile.
Mentionam ca alte adminsitratii din tara au reusit sa faca investitii asemanatoare cu cheltuieli mult mai mici.
De exemplu in orasul Harlau au fost amenajate trei investitii similare cu costuri mult mai mici. In luna septembrie a acestui an, au fost inaugurate trei locuri de joaca moderne, pentru care s-a cheltuit suma de 536.176 lei fara TVA.
Fiecare dintre ele a fost amenajat cu mobilier si echipamente de joaca, precum si cu suprafete de tartan si pavele cauciucate si au fost imprejmuite cu gard. Achizitia si executarea lucrarilor au fost facute in vara acestui an.