Sfânta Parascheva este cea mai populară dintre toţi sfinţii ale căror moaşte se află pe teritoriul României. Grecii o numesc Paraschevi, slavii o numesc Sfânta Petka, iar românii îi spun Sfânta Parascheva sau Sfânta Vineri, fiind cunoscută în popor şi ca Vinerea Mare. Peste 246 de biserici de pe cuprinsul României au ca patroană pe Cuvioasa Parascheva, cunoscută mai ales ca fiind ocrotitoarea Moldovei.
O biserica din Paşcani care poartă numele ocrotitoarei Moldovei, Cuvioasa Parascheva şi care este sărbătorită de către credincioşi în fiecare an, în ziua de 14 octombrie se pregăteşte să o cinstească cum se cuvine.
Pregătirile pentru întâmpinarea sărbătorii au intrat în linie dreapta la biserica Sfânta Vineri din Paşcani. Astăzi, câţiva credincioşi puneau la punct ultimele detalii de organizare pentru ziua cea mare, de hram. Sute de flori au împodobit biserica, alături de veşminte albe.
Credincioşii merg să se roage la Moaştele Sfintei de la Iaşi şi pentru că au fost ajutaţi de Ea, de-a lungul timpului. Despre miracolele înfăptuite aminteşte şi părintele Costel Olaru care spune că recent a fost scoasă de sub tipare o carte în care diferiţi oameni povestesc cum au simţit ajutor.
Preotul Olaru mai spune şi că nu de puţine ori credincioşii i-au povestit că o dată ce s-au rugat la Sfântă sunt încărcaţi cu o energie specială şi că necazurile sunt date uitării.
Mâine, 14 octombrie va avea loc hramul bisericii unde sunt aşteptate peste o mie de persoane, din Paşcani şi comunele din împrejurimi, dar şi din ţară. La final, va avea loc o agapă frăţească.
Amintim că în această seară, de la ora 18.00 va avea loc o slujba specială oficiată de preoţii care fac parte din Protopopiatul Paşcani, alături de sute de credincioşi. La final vor fi oferite pahare cu ceai, cafea şi vin alături de o felie de cozonac şi daruri aduse de la Mitropolie.
În acest an, la Mitropolia din Iaşi au fost aduse şi Moaştele Sfintei Mironosite Maria Magdalena şi Sfântului Ioan Gură de Aur.
În cele patru zile de pelerinaj, inclusiv astăzi, 13 octombrie pe la racla Sfintei s-au închinat peste 100.000 de pelerini. Organizatorii afirmând că în acest an, timpul pe care oamenii l-au petrecut la coadă a fost mai mic decât în anii precedenţi.