Zi neagră pentru parlamentarii păşcăneni. În cursul zilei de ieri deputatul Neculai Răţoi şi senatorul Florin Constantinescu au ajuns la sediul DNA din Iaşi pentru a da declaraţii în dosarul Agro Complex.
Cei doi au venit pe rând însoţiţi de avocaţi. Deputatul Răţoi este aparat de avocatul păşcănean Adrian Zamosteanu. Au stat mai bine de o oră la audieri.
Senatorul Constantinescu a ieşit grăbit şi supărat din sediul DNA. El a spus că că a fost chemat de procurori să dea declaraţii pentru votarea unei hotărâri în mandatul de consilier local.
Cei doi parlamentari au calitatea de suspecţi într-un presupus dosar de corupţie din perioada anului 2007 atunci când a fost aprobată o hotărâre prin care firma actualului primar a beneficiat de scutirea unor datorii la bugetul local. La acea vreme deputatul Răţoi era primar iar senatorul Constantinescu consilier local.
Dacă vor fi puşi sub acuzare cei doi politicieni păşcăneni vor avea nevoie de avizele Parlamentului pentru a fi la dispoziţia procurorilor la fel cu s-a întâmplat şi în cazul celorlalţi deputaţi şi senatori acuzaţi de corupţie.
Din “lotul Agro Complex” fac parte consilierii Constantin Simion, Florin Constantinescu, Neculai Apostol, Eduard Dumea, Vasile Pleşca, Constantin Cojocaru, Daniel Sârbu, Dorina Sofian şi Viorel Toma, de la PSD precum şi Ioan Ioniţă, Georgeta Sandu de la PDL şi Nina Agachi şi Liliana Centea de la PNL dar şi o serie de funcţionari publici. Ei au votat în 19 septembrie 2007 Hotărârea 147 prin care au fost acordarea scutiri de la plata unor datorii la bugetul local societăţii Agrocomplex SĂ Paşcani, patronata de actualul primar Dumitru Pantazi. În aceeaşi situaţie se afla şi fostul consilier Leonard Rusu, alături de Corneliu Doroaga, Budai Cristina şi Laura Tăbârcea. Primul a votat împotriva iar restul s-au abţinut. Proiectul de hotărâre a fost propus spre dezbatere de fostul primar Neculai Răţoi iar deputatul Grigore Craciunescu a făcut reclamaţia la DNA. Hotărârea a fost mai apoi anulată în instanţă de contencios administrativ în urma demersului făcut de prefectul de atunci Nicusor Paduraru. Cu toate acestea, juristul care se ocupă de dosar nu a solicitat comunicarea deciziei definitive, motiv pentru care aceasta nu a fost pusă în practică niciodată iar hotărârea de radiere a datoriilor, a rămas în vigoare până în anul 2012. Datoria imputată este de peste 2 milioane de lei, în cea mai mare parte penalităţi de întârziere, calculate în mod abuziv.
În urma audierilor din acesta săptămâna cei 19 consilieri locali din mandatul 2004 – 2008 şi câţiva funcţionari publici în frunte cu secretarul Mircea Zuzan au fost puşi sub control judiciar de către procurori, în calitate de inculpaţi. Asta însemna că periodic ei trebuie să se prezinte la secţia de Poliţie din Paşcani, nu au voie să părăsească domiciliul şi nici să vorbească între ei sau să dea declaraţii despre dosar. Mai mult conturile lor au fost blocate până la soluţionarea cazului.