Proiect comun între municipiul Pașcani și comuna Stolniceni Prăjescu pentru achiziția de autobuze electrice, cu fonduri de la guvern, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectul a fost supus votului legislativului pășcănean, în ședința de marți, 17 mai și votat de toți consilierii prezenți.
Valoarea investiției este estimată la 3.216.000 de euro, fonduri nerambursabile 100%. Din acești bani ar urma să fie cumpărate șase autobuze electrice cu o lungime de 10 metri și o valoare de 486.000 de euro fără TVA/fiecare. Aceste autobuze ar urma să le înlocuiască pe cele vechi din oraș și să ruleze pe cele patru trasee în suburbii plus un traseu nou înființat, din gara Pașcani până în localitatea Cozmești din comuna Stolniceni Prăjescu, în apropierea punctului de lucru al societății PROINVEST.
De asemenea, ar urma să fie montate opt stații de încărcare, dintre care două rapide, pentru autobuze, zece pe teritoriul Pascaniului pentru mașinile din trafic și două în comuna vecină, parte din proiect.
Autobuzele vor fi utilizate pe următoarele trasee:
- Traseul A: Pașcani Gară – Lunca, 14 stații, 15 kilometri, 8 curse dus-întors/zi;
- Traseul B: Pașcani Gară – Gâștești, 18 stații, 17 kilometri, 11 curse dus-întors/zi;
- Traseul C: Paşcani Gară – Boșteni – Sodomeni, 19 stații, 15 kilometri, 8 curse dus-
- întors/zi;
- Traseul D: Pașcani Gară – Blăgești, 13 stații, 16 kilometri; 10 curse dus-întors pe zi;
- Traseul E (se va înființa): Pașcani Gară – Parcul Cozmești (Comuna Stolniceni-Prăjescu)
Potrivit documentelor, estimările privind numărul de pasageri care ar urma să calătorească cu autobuzele electrice ar fi de 37.775 de persoane, atât din Pașcani cât și din comuna Stolniceni Prăjescu.
În total, rețeaua de transport public local din municipiul Pașcani acoperă un număr de 63 de kilometri, care sunt efectuați zilnic, cu cinci autobuze pe patru trasee.
Vehiculele existente, cumpărate second-hand în 2020 cu peste 80.000 de km fiecare, sunt uzate din punct de vedere moral, au număr ridicat de kilometri parcurși și o stare de funcționare precară, atât din cauza gradului de utilizare, cât și din cauza drumurilor.
Proiectul se realizează prin acest parteneriat, Pașcani – Stolniceni Prăjescu, deoarece comuna este situată în zona urbană funcțională a municipiului și prin prisma faptului că mai mult de 15% dintre salariaţii înregistraţi în comuna Stolniceni-Prăjescu își desfăşoară activitatea în municipiul Paşcani.