Pasca este nelipsită de pe masa pe Paște, fiind un desert delicios și cu o semnificație specială. Pasca frântă și vinul turnat semnifică sacrificiul christic, fiind prezentă pe masa Cinei cea de Taină. Vă prezentăm o reteță pentru o altfel de pască pentru Paște, o pască fără aluat!
Pasca fără aluat este un fel de prăjitură cu brânză (celebra cheesecake), care va fi foarte apreciată pe masa de Paște. Pasca fără aluat nu este greu de preparat.
Ingrediente pentru pasca fără aluat
Pentru o pască de 18 cm, avem nevoie de:
275 g branza de vaci mai grasă, bine scursa de zer
200 g cremă de brânză
50 g faina de orez (sau faina obisnuita) sau amidon
75 g zahar
2 oua
un praf de sare
miezul de la ½ pastaie de vanilie sau 1 plic de zahar vanilat
coaja de lamaie
80 g stafide
Pentru uns forma de pască mai avem nevoie de 50 g unt și o lingură de pesmet.
Cum se prepară pasca fără aluat
Se separa ouale si se bat albusurile cu un praf de sare pana obtinem o spuma tare.
Intr-un alt castron se amesteca restul ingredientelor, mai putin stafidele care se adauga la final. Vanilia si coaja rasa de lamaie sunt foarte in importante in compozitia aceasta! Fara ele branza este fada, nu are gust si aroma, potrivit savoriurbane.com.
Apoi se adauga treptat albusurile si se amesteca cu grija, pentru a nu strivi albusul.
Se tapeteaza forma de copt (18 cm diametru) cu un pic de unt si pesmet (daca are fund detasabil pe dedesubt se poate prinde hartie de copt) si se toarna compozitia de pasca fara aluat in vas. Se coace 50 min la 160° (foc mic spre mediu la cuptoarele cu gaz). Daca mariti compozitia, timpul de coacere creste pana la 70-80 de minute.
Pasca trebuie sa devina aurie, usor rumena la suprafata. Pasca fara aluat se lasa la racit in vas si se scoate apoi pe un platou
Se taie doar cand e complet rece. Pasca fara aluat se pudreaza cu zahar pudra vanilat si se serveste.