Situație alarmantă în județ. Două persoane, dintre care un bărbat în vârstă de 65 de ani din municipiul Pașcani, au fost confirmate cu infecție cu virusul WEST-NILE, transmis prin înțepătură de țânțar. Pacienții au ajuns în grija medicilor de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, unde s-a administrat tratamentul specific. În momentul de față, unul dintre pacienți este externat iar celălalt prezintă o stare generală bună, informează autoritățile.
Potrivit celor spuse de managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, doctorul Florin Roșu, pășcăneanul nu a călătorit în străinătate și nu este o regulă ca infectarea cu acest virus să fie o boală a călătorului.
Ca urmare a acestei situații, DSP Iași a înștiințat și a solicitat Primăriei Municipiului Pașcani intensificarea măsurilor de dezinsecție împotriva țântarilor (care pot fi transmițători de West-Nile) atât în exterior cât și prin asociațiile de proprietari/locatari, în subsolurile și interiorul blocurilor de locuințe. A informat și a solicitat medicilor familie că toți pacienții cu simptomatologie specifică să fie direcționați către Spitalul de Boli Infecțioase Iași.
A solicitat Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Iași informații cu privire la circulația virusului West Nile la animale și păsări.
În vederea protejării împotriva infectării cu virusul West Nile, autoritățile au următoarele recomandări:
- Evitați expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi;
- Utilizați substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor;
- Utilizați substanțe insecticide în locuință/în jurul locuinței;
- Împiedicați pătrunderea țânțarilor în casă (plase de protecție la ferestre);
- Asigurați desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei;
- Îndepărtați recipientele de apă stătută și gunoiul menajer.
Virusul West Nile este transmis prin înţepătura de ţânţar tigru Asiatic, dar nu numai, şi poate determina boli grave, precum meningită sau encefalită West Nile şi poate pune viaţa în pericol. În majoritatea cazurilor, persoanele infectate nu prezintă simptome severe, ci doar cefalee ușoara sau febră.
Cele mai multe dintre infectări au loc în sezonul cald, atunci când țânțarii sunt mai activi, informează medicii.
Simptomatologia se caracterizează prin cefalee, febra, vărsături și fatigabilitate.
Diagnosticul de infecție cu virusul West Nile este stabilit de către medical infecționist pe baza anamnezei, a datelor clinice cât și paraclinice- examenul lichidului cefalorahidian, obținut prin puncție lombară.
Tratamentul constă în administrarea simptomaticelor, în cazul pacienților cu meningită fiind necesară spitalizarea și monitorizarea.
Doar 1% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile dezvoltă o formă gravă de infecție cum ar fi meningită.
De precizat este faptul că de la începutul acestui sezon cald, în municipiul Pașcani s-au făcut două acțiuni de dezinsecție terestră și una aeriană, iar în perioada 23-31 august va avea loc o nouă etapă pentru dezinsecție aeriană. Stropirea va fi făcută începând de dimineață de la ora 6 și până la ora 12:00.