-2.5 C
Paşcani
duminică, ianuarie 5, 2025

Păşcănenii în pericol de a rămâne fără apă, consilierii din opoziţie aşteaptă să fie convinşi

 

Legislativul păşcănean nu a ajuns la nici o înţelegere cu operatorul judeţean de apă şi canalizare în ceea ce priveşte preluarea hidrofoarelor care asigură pomparea apei la blocurile turn. Doar una din cele 8 staţii ar urma să fie dată spre folosită societăţii ApaVital iar restul vor rămâne, în continuare, la regia de termoficare, care susţine că nu are bani să le întreţină. Din acest motiv există pericolul ca o parte dintre locatarii de la blocurile turn să rămână oricând fără apă caldă şi rece.

Problema a fost discutată din nou în cadrul şedinţei de astăzi, la solicitarea primarului municipiului. El a cerut consilierilor să ia o decizie, pe motiv că unele instalaţii sunt în pericol de a îngheţa, acolo unde centralele termice au fost închise, Este vorba de CT 10 dar anul viitor mai este programată încă una, CT 9 din zona Vale.
Consilierii din opoziţie s-au opus aprobării proiectului, pe motiv că nu au obţinut garanţii suficiente din partea ApaVital. Ei au solicitat operatorului ieşean un angajament în scris din care să reiese că asigură presiunea necesară şi pentru RAGCL fără a-i cere bani mai mulţi decât consumul energiei electrice.
Reprezentanţii societăţii de apă au trimis consilierilor o adresă prin care s-au angajat să întreţină şi sa repare echipamentele de pompare a apei şi sa asigure regiei păşcănene de termoficare dar şi populaţiei furnizarea apei în cele mai bune condiţii.
Primarul Dumitru Pantazi a mai adăugat că există riscul ca locatarii de la blocurile turn locatarii să rămână fără apă. Asta deoarece echipamentele sunt vechi de 19 ani iar operatorul ieşean nu poate să le repare dacă nu le are în exploatare. Mai mult,  prin darea lor în folosinţă Pascaniul ar fi încasat şi o redevenţă, în momentul de faţă ele fiind exploatate de RAGCL fără să achite nici un leu.
Pentru a nu îngheţa instalaţiile,  consilierii din poziţie au propus un amendament conform căruia doar staţia de pompare de la centrala dezafectată să fie dată spre folosinţă operatorului iesean. Proiectul a fost votat în acesta forma,  urmând  ca pentru restul echipamentelor să fie reluate dezbaterile, anul viitor.

Menţionăm că în momentul de fata hidrofoarele sunt folosite atât de societatea de apă cât şi de regia de termoficare,  în timp ce facturile la curent electric şi costurile de reparaţii sunt suportate doar de ApaVital.

Recomandări