Pascaniul este in cadere libera pe toate planurile . Nu este o opinie jurnalistica ci o concluzie bazate pe statistici asa cum reiese din ,, Starea municipiului Pascani” document prezentat de primarul Dumitru Pantazi , in deschiderea sedintei ordinare de astazi.
Pentru inceput, edilul pascanean a precizat ca jumatate din acest raport prezinta activitatea fostului legislativ local, avand in vedere ca noul mandat a fost preluat in vara anului 2012. Mai mult el a amintit despre cea mai mare realizare de anul trecut si anume atragerea a 170 de miliarde de leivechi de la Guvern si achitarea arieratelor si despre inceperea lucrarilor in cadrul Planului de dezvoltare a Zonei Vale. In acelasi timp s-a plans ca lucrurile merg greu la Primaria Pascani din cauza inertiei unor functionari publici.
6000 de pascaneni au fugit peste hotare
Dupa putinele exemple pozitive, primarul Pantazi a trecut la prezentarea problemelor de fond cu care se confrunta Pascaniul.
Prima dintre ele este scaderea drastica a numarului populatiei de la aproape 42 000 de pascaneni, in anul 2012 la cca 36 000 cati au mai ramas in Pascani, conform datelor din ultimul recensamant. De asemenea populatia municipiului este in continua scadere si imbatranire. O situatie si mai dramatica se inregistreaza in randul celor care muncesc.
Unul din sase are un loc de munca
Din acelasi raport reiese ca doar 1 din 6 pascaneni are un loc de munca legal, numarul salariatilor inregistrati la ITM fiind de 6183. Dintre acestia doar jumatate produc plus valoare , adica lucreaza intr-o unitate productiva.
De asemenea 1500 de pascaneni sunt bugetari iar restul lucreaza in sfera serviciilor publice si a comertului. Din aceleasi statistici reiese ca numarul somerilor, anul trecut, a fost de aproape 800 de persoane. In realitate situatia este cu mult mai dramatica, numarul acestora fiind de zece ori mai mare. Primarul a recunoscut ca datele privind rata somajului nu sunt cele reale pentru ca reprezinta doar somerii aflati in plata. El a mai spus ca economia Pascaniului se afla in declin din anul 2009, chiar din aceste motive.
Nici viitorul nu suna bine!
Nici viitorul nu suna bine la Pascani. Numarul elevilor este in continua scadere la fel si a cadrelor didactice iar cel mai bine se observa la clasa 1 unde sunt din ce in ce mai putini copiii. De asemenea abandonul scolar este in crestere conform datelor ISJ Iasi .
Efectele saraciei: mai putina apa si caldura
Efectele saracieii se regasesc si in consum. Primarul Pantazi a atras atentia ca la Pascani a scazut consumul nu numai la alimente ci si la utilitati. Astfel pascanenii au consumat cu 300 000 litri de apa mai putin in anul 2012 fata de anul anterior atunci cand societatea de apa vindea cca 2,8 mil de litri. La fel de dramatic a scazut si consumul de caldura, de la sitemul centralizat, din cauza preturilor mari, multi dintre pascaneni, mai ales in randul batranilor, preferand sa stea in frig pe timp de iarna.
Bani mai multi la buget, datorii mai mari
Primarul a vorbit si despre situatia administrativa a Pascaniului. Din statistici reiese ca Pascaniul are doar 56 de km de drumuri modernizate insa si acestea distruse in ultimii ani. De asemenea au crescut veniturile totale dar si datoriile mai ales pe timpul mandatului fostului primar Grigore Craciunescu.
In raport mai sunt mentioati si alti indicatori: din educatie, sanatate cultura si administratie care nu au mai fost prezentanti in cadrul sedintei. Mentionam ca intreg documentul poate fi consultat pe site-ul Primariei Pascani sau pe ziarulorizont.info, sectiunea administratie locala.
Orizont.info