Consilierii păşcăneni au respins un parteneriat cu Universitatea de Arte “George Enescu” din Iaşi în urma căruia ar fi rămas în patrimoniu cu 12 lucrări de artă. Proiectul de hotărâre, iniţiat de primarul Dumitru Pantazi a obţinut doar 8 voturi pentru, şi 10 abţineri din partea consilierilor PNL şi PMP precum şi a doi de la PSD: Leonard Ursu si Codrin Toma.
Parteneriatul ar fi presupus că în perioada 15 iulie – 12 august la Paşcani, să fie organizată o tabără de sculptură unde să participe 12 studenţi ai facultăţii, unii dintre ei recunoscuţi în ţară şi străinătate pentru operele lor de artă.
Administratia locală ar fi trebuit să asigure cazarea şi masa dar şi materialele necesare toate cheltuielile fiind estimate la 80.000 de lei. În schimb, ar fi primit rezultatul muncii artistice, 12 sculpturi care să fie expuse într-un loc public, cel mai probabil in parcuri sau pe Esplanada din Paşcani, cu o valoare mult mai mare decât banii cheltuiţi.
Activitatea urma să fie coordonată de cunoscutul sculptor păşcănean, Ilie Bostan, profesor universitar şi prodecan al facultăţii de arte din Iasi. Consilierul Vasile Avramiuc a încercat să explice beneficiile culturale pe care le-ar fi putut avea Pascaniul în urma acestei colaborări şi a adus aminte de o importanţă colaborare cu sculptorul Ion Irimescu care a donat doua lucrari unei fundatii culturale din Pascani.
Consilierii păşcăneni nu au fost impresionaţi de argumentele privind beneficiile culturale, nu materiale, în urma parteneriatelor cu oamenii de artă. Liberalii au motivat că Pascaniul are alte priorităţi şi că banii ar trebui cheltuiţi pentru investiţii, de exemplu acoperitul gaurilor din asfalt, în timp ce unul dintre consilierii PSD a motivat că nu se ştie unde vor fi amplasate cele 12 sculpturi şi cine să le păzească.
Interesant este ca printre cei care s-au opus proiectului se numara si liderul consilierilor PNL, Marius Pintilie, desi a fost cununat de sculptorul Vasile Bostan, initiatorul acestui parteneriat.
Un alt consilier local a propus să fie cheltuiţi mai puţini bani ca să ajungă şi pentru finanţarea proiectelor depuse de asociaţii şi fundaţii, din fondurile aprobate în bugetul local.
În replică atât primarul cât şi viceprimarul municipiului au atras atenţia că astfel de activităţi nu sunt profitabile material dar că Pascaniul ar avea de câştigat în plan cultural în urma parteneriatului cu studenţii de la facultatea de arte.
Menţionăm că astfel de parteneriate au dat viaţa mai multor localităţi sau clădiri din ţară. În expunerea de motive se arată că Pascaniul poate să devină un punct de atracţie turistic şi cultural prin transformarea unor spaţii verzi în expoziţii permanente de sculptură contemporană. Deocamdată, a fost pierdută o astfel de ocazie!
Pr. HCL Acord Parteneriat UAT Pascani Univ Arte Enescu(1) (1) by orizontul pascani on Scribd