Vă aduceţi aminte de promisiunile politicienilor locali privind cele două autostrazi care ar fi urmat să treacă prin apropierea Pascaniului? De Masterplanul general al României prin care Moldova urma să scape de sărăcie şi izolare? Ei bine ce au spus ei nu se va realiza, cel puţin în viitorul apropiat. Asa reiese după ce Comisia Europeană a aprobat varianta finală a acestui document unde sunt prevăzute investiţii în infrastructura de transport rutier de 36,7 miliarde de euro, mai puţin cu aproape 10 miliarde faţă de varianta iniţială.
În cea mai optimistă varianta prin apropiere de Paşcani ar urma să fie construit un drum expres Ploieşti – Bacău – Paşcani alături de autostrada Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş. Asta doar dacă va fi activată „clauză de reformă structurală”, ceea ce ar permite României să aibă un deficit mai mare cu 0,5% din PIB şi sa contracteze credite pentru acoperirea restului de investiţii. În varianta pesimistă drumul expres s-ar opri la Bacău iar autostrada ar dispărea de pe harta cel puţin până în anul 2020.
Nemulţumit de acesta situaţie deputatul ieşean Petru Movilă crede că s-a ajuns aici din cauza guvernării PSD. El apreciază că eforturile făcute până acum de politicieni şi societatea civilă au fost în zadar.
Mai mult PSD-ul ar prefera ca Moldova să rămână o regiune săracă. Aşa oamenii sunt mai uşor de manipulate.
“Toate eforturile făcute pentru autostrada Iaşi – Tg. Mureş au fost egale cu zero. Demersurile făcute de către societatea civilă, de către mediul de afaceri ieşean, de către mine, în calitate de parlamentar dar şi de către o parte din colegii mei, au fost apa de ploaie pentru PSD. Iaşul a rămas, din nou, fără cel mai important tronson rutier, legătura reală cu Vestul, respectiv Tg. Neamţ – Tg. Mureş.
În ciuda eforturilor susţinute, PSD a mers tot înainte pe singura variantă care le-a convenit, fără să ţină cont de realitatea din teren.
Comisia Europeană a aprobat un masterplan care nu aduce nimic bun pentru noi, cei din Moldova. Mai grav este ca scenariul prezentat drept pesimit şi care implică doar finalizarea autostrăzilor care deja sunt în lucru, pare a fi, scenariul cel mai apropiat de realitate. Cel mai probabil, PSD se va ascunde în spatele eternului motiv al lipsei de fonduri, iar Iaşul va rămâne şi fără Ungheni – Iaşi – Tg. Neamţ.
Cert este ca PSD prefera o regiune de nord-est slabă din punct de vedere economic. Principalul lor bazin de vot este mai uşor manipulabil atunci când salariile sunt cu precădere mimine pe economie şi atunci când, cu câteva promisiuni, poţi obţine încă patru ani de putere. Dacă în 2012, Ministerul Finanţelor ar fi avizat studiul de fezabilitate, sunt convins că astăzi am fi discutat de un proiect în lucru.
PSD Iaşi este, într-un mod clar, dezinteresat de subiect. Gheorghe Nichita a tăiat panglica de prea multe ori la acest proiect, iar ceilalţi membri sunt prea prinşi în luptele interne pentru a conştientiza faptul că ceea ce şefii lor au promis cu surle şi trâmbiţe, în fiecare campanie, nu este decât minciună şi demagogie. Manifestul pentru Iaşi, semnat de USL, memoriul semnat la Primăria Iaşi de către 15 parlamentari, memoriul semnat la Piatra Neamţ, au fost doar pure exerciţii de imagine” se arăta într-un comunicat de presă.
Menţionăm că în privinţa căilor ferate, masterplanul include proiectul de reabilitare a sectorului Bucureşti – Buzău – Bacău – Paşcani – Iaşi dar şi calea ferată Paşcani – Dărmăneşti, în lungime de 71 km, lucrările fiind evaluate la 284 milioane euro. De asemenea, se prevăd sume de 25,7 milioane euro pentru lucrări pentru eliminarea restricţiilor de viteză pe tronsonul Paşcani – Iaşi, conform Ziarului de Iasi.