Municipiul Pascani este tot mai murdar, iar asta se vede mai ales dupa topirea zapezii pe strazi, trotuare si spatiile verzi. Aproape peste tot sunt gunoaie aruncate iar mirosurile grele si praful se simt in aer. Cetatenii au inceput sa sanctioneze acesta situatie, mai ales pe retelele de socializare, dar fara nici un rezultat.
AMENZI, IN LOC DE CURATENIE!
Subiectul a fost discutat si in cadrul conferintei saptamanale de presa. Primarul Marius Pintilie i-a amenintat cu amenzi pe cei care murdaresc orasul si ca a dat dispozitie Politiei Locale, in acest sens. Masurile ar fi necesare, a spus edilul, pe motiv ca Primaria are costuri mari cu salubritatea si curatenia orasului. Pintilie a mai spus ca nu este normal sa se faca curatenie la 2-3 zile ,pe aceleasi strazi, lucrari care trebuie decontate operatorului local de salubritate.
Intrebat de BIT TV daca nu sunt prea dese amenintarile la adresa contribuabililor, fara campanii de informare, in contextul in care administratia locala are obligatia de a asigura curatenia in municipiu, primarul pascanean a raspus ca nu si-a propus sa fie cel mai popular si gingas om din oras si ca isi asuma aceste masuri.
sincron pintilie
URSU: VREM SA MATURAM, DAR NU NE LASA!
Directorul societatii locale de salubritate sustine ca motivele principale sunt altele si ca nu doar cei care arunca gunoaiele pe jos ar fi de vina.
S-a ajuns in acesta situatie deoarece administratia locala aloca tot mai putini bani pentru lucrarile de intretinere. Frecventa lor a scazut foarte mult in ultimele luni de zile, mai ales din dorinta Primariei de a face economii.
Leonard Ursu spune ca strazile principale din oras nu au mai fost maturate integral de la sfarsitul anului trecut desi conform contractului de delegate trebui maturate in fiecare zi, atunci cand sunt temperaturi pozitive si fara precipitatii. Primaria a cerut doar intretinerea acestor zone, adica maturatul manual acolo unde sunt amplasate cosurile de gunoi si bancile.
PRIMARIA FACE ECONOMIE, DE CURATENIE!
De asemenea pe celelalte strazi s-a intervenit foarte rar sau aproape deloc, mai ales in cartiere si suburbii, mataratul mecanic a fost interzis iar strazile nu au mai fost spalate din luna octombrie 2020, imediat dupa campania electorala.
In acest fel nota de plata a scazut!
Directorul de la salubritate a precizat ca inainte incasa peste 250 000 lei de lei pe luna iar acum sumele sunt mai mici, in decembrie 2020 de cca. 150 000 lei, insuficiente pentru plata salariatilor.
IARNA NU-I CA VARA, DAR STRAZILE TREBUIE MATURATE!
Salubrizarea orasului se face doar la cerea Primariei. Mai exact societatea CLP Ecoserv SRL isi trimite muncitorii sa intretina strazile doar pe baza notelor de comanda ale functionarilor care monitorizeaza serviciile publice. Masura a fost luata de noua administratie pentru a avea controlul asupa cheltuielilor. Primarul municipiului a recunoscut ca sunt probleme cu serviciul de salubritate, dar din alte motive. El a precizat ca trebuie aduse unele modificari la regulamentul si contractul de delagare, pentru ca muncitorii de la salubritate sa poata intretine strazile si in timpul iernii atunci cand nu este zapada.
De asemenea Pintilie a acuzat conducerea societatii de salubritate ca face presiuni pentru a incasa cat mai multi bani, nejustificat.
PINTILIE: PASCANIUL, MAI CURAT PE TIMPUL FOSTULUI PRIMAR RATOI!
In acelasi context viceprimarul municipiului, Cristian Ratoi, a precizat ca operatorul local de salubritate are putini muncitori pentru maturatul manual si ca decontarile nu pot fi mai mari decat normele de lucru/maturat stradal, prevazute de lege. Ratoi mai sustine ca maturatul mecanizat nu poate fi facut iarna.In replica directorul, de la CLP Ecoserv sustine ca sunt putini muncitori pentru maturatul stradal, pentru ca au fost cumparate utilaje si accesorii pentru maturat mecanic. Atunci cand nu este zapada iar temperaturile sunt pozitive, ele ar trebui folosite pentru intretinerea curateniei. In acest fel pot fi asigurate si salariile muncitorilor, a mai spus Leonard Ursu.
Conform organigramei, viceprimarul municipiului Pascani, Cristin Ratoi este cel care coordoneaza activitatile de curatenie din oras. Muncitorii de la Gospodaria Comunala se ocupa de intretinerea spatiilor verzi iar cei de la salubritate de drumuri si trotuare. Ratoi a spus jurnalistilor ca si suburbiile municipiului sunt sufocate de gunoaie si a facut apel la cetateni sa fie mai responsabili. Pana acum nimeni din administratia locala nu a precizat daca urmeaza sa fie suplimentate fondurile pentru mentinerea curateniei in oras, de la bugetul local, odata cu votarea noului buget. Municipalitatea a incheiat anul trecut cu un excedent bugetar de cca 6 milioane de lei, bani lasati de fosta administratie.
Mentionam ca in ziua de vineri 28 ianuarie a.c, dupa conferinta de presa , masina de maturat de la salubritate a iesit pe strazile municipiului, la solicitarea Primariei.
Deci, se poate…!