Meseria rămâne „brăţară de aur” în România, mai ales că numărul companiilor care vor să angajeze tineri pricepuţi a crescut simţitor în ultimii ani. Iar oferta nu sună rău deloc. Salariile promise sunt atractive, cu sume de peste 1.000 de euro, iar diploma de BAC nu e o necesitate. Iată care sunt paşii de urmat pentru cei interesaţi să lucreze în domenii uneori evitate de români.
Salarii de peste 1.000 de euro. Meserii pentru care nu se cere diploma de BAC
În ultimii ani, deficitul de meseriaşi a fost uriaş pe piaţa muncii, deşi salariul unui electrician, sudor, sau bucătar poate fi extrem de atractiv. De multe ori, cei care termină o şcoală profesională şi aleg o meserie câştigă şi peste 1.000 de euro pe lună. Elevii care optează pentru învățământul dual încheie un contract cu statul, dar și cu operatorii economici, care le garantează, în primul rând, o bursă de studii de cel puțin 400 de lei. Mai departe, fac practică în companii naționale sau internaționale, iar la finalul studiilor au garanția unui job bine plătit.
Din păcate, în România, învăţământul profesional este un eşec din cauza prejudecăţilor. Cel mai adesea, părinții își doresc pentru copiii lor cursuri la zi și facultăți de prestigiu. „Ei cred că merit să fiu ceva mai mult, nu doar ospătar. Mereu am fost pe concepţia mea. Dacă îmi place să fac asta, eu o să fac asta”, mărturiseşte un tânăr.