Zilele de post pot fi o adevărată provocare pentru gurmanzi. Deși ingrediente precum carnea, laptele sau ouăle sunt interzise în această perioadă, se poate găti delicios și sănătos. Dacă vrei să diversifici meniul și în același timp să nu încalci regulile postului, iată câteva rețete simple și gustoase recomandate de bucătari.
Tocană de linte
Ai nevoie de 2 cepe, un cățel usturoi și o bucată de ghimbir. Se spală, se curăță de coajă, se toacă mărunt și se pun pe foc cu două linguri de ulei. Peste ele se adaugă mirodenii: coriandu boabe, chimion, cuișoare, scorțișoară, curcuma, o foaie de dafin, boia dulce și boia afumată.
După ce se rumenesc se adaugă câteva roșii tăiate felii sau două trei linguri de pastă de roșii.
După se adaugă două căni de linte spălate bine și patru căni de apă și se lasă pe foc.
Chef Hădean recomandă să se servească cu câteva frunze de coriandru proaspăt și de tarhon, puse chiar înainte de a mânca.
Varză cu ciuperci la cuptor
Ai nevoie de 2 verze murate, 2 cepe, 2 morcovi, 400 grame de ciuperci taiate, 300 grame de sos de legume, mărar, cimbru uscat, ardei.
Se toacă varza, desărată, și se pune într-o oală cu 2-3 linguri de ulei încins, alături de ceapă și morcovi, tocate mărunt. Se lasă două, trei minute după care se adugă apă, cât să le acopere. Se adaugă sare, piper și se lasă la fiert.
După aproximativ o jumătate de oră, se pune varza într-o tavă. Peste se presară mărar. Se adaugă ciuperci și sos de legume, recomandă bucataras.ro.
Tava se acoperă cu staniol și se pune în cuptor, timp de aproximativ o oră, după care se lasă descoperită până prinde o crustă.