Unde spun specialiștii că trebuie să monteze șoferii anvelopele noi, dacă nu au bani decât de două? Intuitiv sau luându-se după „legendele urbane”, mulți fac o greșeală care afectează stabilitatea autovehicului la frânare și pe viraje.
Cum indiferent de marcă sau model anvelopele sunt singura legătură dintre mașină și drum, fiecare șofer trebuie să fie conștient că siguranța la volan depinde într-o foarte mare măsură de starea și calitatea acestora.
În general, este recomandat ca toate cauciucurile autovehiculului să fie schimbate odată, să fie la fel, pentru a nu avea diferențe de aderență între roți.
Uzarea egală a pneurilor poate fi controlată de șofer prin rotirea lor corectă pe automobil.
Unde spun specialiștii că trebuie să monteze șoferii anvelopele noi, dacă nu au bani decât de două
Există cazuri, însă, în care unii șoferi optează să înlocuiască doar două pneuri (Doar unul este total nerecomandat! Dacă pe aceeași punte a mașinii se rulează cu un cauciuc nou și cu unul vechi, stabilitatea vehiculului este grav afectată).
Fie din rațiuni financiare, fie, de exemplu, în situația în care se taie o anvelopă și celelalte sunt într-o stare foarte bună.
Contrar a ceea ce cred mulți, intuitiv sau din auzite, dacă pe o mașină se montează două anvelope noi, acestea se pun pe spate. Chiar și pe o mașină cu tracțiune față, explică Brian Porteous, director tehnic în cadrul Michelin, unul dintre cei mai importanți producători de cauciucuri din lume.
Concret, specialistul Michelin spune că, de pildă, atunci când trebuie să înlocuiți anvelopele față uzate, nu trebuie să puneți anvelopele noi pe puntea față. Acestea trebuie puse pe puntea spate, iar pneurile din spate trebuie mutate pe față.
De ce trebuie ca cele mai bune anvelope să fie pe spate
De ce trebuie ca cele mai bune anvelope să fie pe spate, când partea puntea față este cea directoare, cea de care e „legat” volanul?
Pe scurt, este vorba despre stabilitate. Plasarea celor mai bune anvelope pe spate, indiferent de tipul tracțiunii mașinii, minimizează riscul de derapare necontrolată la frânare și de supravirare (pe un viraj, de exemplu, mașina pleacă de spate). Mai ales pe drumuri umede sau alunecoase, cu alte vehicule în jur.