Sâmbătă, 27 aprilie, înainte de Săptămâna Mare, în municipiul Pașcani cât și în orașul Târgu Frumos vor avea loc pelerinajele din ajunul sărbătorii de Florii.
Potrivit celor spuse de părintele protopop, Gheorghe Muraru, ambele evenimente vor începe de la ora 14:00, iar la Pașcani traseul va fi următorul: de la Biserica Adormirea Maicii Domnului de la scările mici, pe esplanadă, prin fața gării și până la Biserica Sfânta Vineri.
La Târgu Frumos, traseul este următorul: de la Biserica Sfântul Nicolae, apoi pe strada Nicolae Bălcescu, Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel și apoi la Biserica Sfânta Parascheva de pe esplanada.
Potrivit site-ul crestinortodox.ro, pelerinajul de Florii ne aminteste, impreuna cu Sfintele Evanghelii (vezi Matei 12, 1-10 si Ioan 12, 12-18) si cu slujbele Bisericii Ortodoxe, ca Mantuitorul a intrat in Ierusalim pentru ca apoi, in saptamana urmatoare, sa patimeasca multe suferinte, culminand cu Rastignirea Sa pe Cruce (vezi Ioan 2, 13 si 3, 14).
Pelerinajul de Florii practicat astazi vesteste, ca si cartile de slujba, legatura duhovniceasca dintre Sambata invierii lui Lazar, urmata de Duminica Intrarii Domnului in Ierusalimul pamantesc, si Sambata Mare a odihnei Domnului in mormant, urmata de Duminica Invierii Domnului.
Pelerinajul de Florii este, de fapt, o adeverire a biruintei lui Hristos asupra mortii lui Lazar si o prevestire a biruintei lui Hristos asupra pacatului, asupra mortii si asupra iadului, prin Invierea Sa proprie din morti. Pelerinajul de Florii vesteste, asadar, ca si cartile de slujba ortodoxe, legatura dintre Taina Crucii si a Invierii Domnului, dintre intrarea Domnului in Ierusalimul pamantesc, ca sa patimeasca „pentru noi, oamenii, si pentru a noastra mantuire“, si intrarea Domnului in Ierusalimul ceresc, ca sa ne daruiasca noua viata si bucurie vesnica.
In orice oras sau localitate s-ar desfasura el si oricate opriri ar cuprinde, pelerinajul de Florii trebuie sa inceapa intr-o biserica si sa se incheie intr-o alta biserica.