Vineri, 10 mai, în Săptămâna Luminată este zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocsi. Este vorba despre Izvorul Tămădurii, sarbatoare care ne aduce aminte de una dintre minunile Maicii Domnului. La mănăstirea Sângeap Basaraba din comuna Scobinți este hramul lăcașului de cult.
Cu această ocazie va avea loc un pelerinaj pedestru, care va începe de la ora 6:30, de la Biserica Sfântul Gheorghe și până la mănăstire. La eveniment va participa si Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
De Izvorul Tămăduirii, se sfintesc apele și se face slujbă pentru Aghiasma Mica.
Se spune că cei care beau această agheasmă se vindecă, iar în unele locuri se stropește și casa.
Această sărbătoare ne aduce aminte de una dintre minunile Maicii Domnului petrecuta cu un orb. Inainte de a fi imparat, Leon cel mare a gasit intr-o padure un orb, care i-a cerut apa. La indemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului sa bea apa dintr-un izvor, iar orbul s-a vindecat de orbirea sa.
Pentru a multumi Maicii Domnului, cand a ajuns imparat, Leon cel Mare a ridicat in apropierea izvorului o biserica unde s-au savarsit apoi multe minuni. Aceasta Biserica, situata in vechiul cartier Vlaherne, se mai vede si astazi in Istanbul.
Sarbatoarea Izvorul Tamaduirii s-a generalizat in Biserica Ortodoxa in timpul secolelor V – VI.
Potrivit Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, începuturile Mănăstirii Sângeap Basaraba nu se cunosc cu exactitate. Documente scrise nu există. Tradiţia locală aminteşte de Petru I Musat, care ar fi făcut o biserică din lemn, iar apoi Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare şi Sfânt, Petru Rares, care ar fi înnoit şi întărit această mănăstire cu biserică şi ziduri de piatră, de unde şi denumirea de “Cetăţuie”.
Biserica are două hramuri de Izvorul Tămăduirii şi Schimbarea la Faţă.