Majorarea pensiilor vine la pachet cu timp pierdut şi bani cheltuiţi pentru unii seniori. Veniturile vor fi recalculate pentru cei care au primit sporuri, dar aceştia trebuie să facă rost de dovezi de la firme care şi-au schimbat, în unele cazuri, numele, adresa ori chiar s-au desfiinţat.
Elena Casagic are 66 ani şi locuieşte la Bucureşti, cel mai scump oraş din România. După aproape 50 de ani de muncă grea în metalurgie, statul îi dă o pensie de 3.000 lei pe lună. Pentru sporuri, prime şi orele suplimentare speră să primească în plus câteva sute de lei.
- Elena Casagic, pensionară: Se adună, știți cum, pic cu pic se umple găleata. Fiecare leut adăugat la pensie e de ajutor. De ce trebuie să mai alerg eu după tot felul de adeverințe, tot felul de minuni? Eu am dus atunci la vremea respectivă.
Pensionarii care au primit pe lângă salariul de bază sporuri, prime, alte bonusuri trebuie să facă dovada cu o adeverință de la fostul loc de muncă.
Documentele pot fi obţinute de la Arhivele Naţionale sau, dacă firma s-a desfiinţat, de la companii private, care au preluat dosarele de personal. Adeverinţele costă aproape 100 de lei pe an.
- Daniel Baciu, preşedinte Casa Naţională de Pensii Publice: Vorbim de sporurile înainte de 1 aprilie 2001 care nu au fost evidențiate în carnetul de muncă. Din 2001 există un singur salariu brut în care sunt incluse toate sporurile, avem acea baza de date complet digitalizată.
- Florentina Lazăr, reporter Observator: Seniorii pot să aducă adeverinţele la Casele judeţene de pensii de la 1 septembrie. Veniturile lor vor fi recalculate şi în funcţie de bonusurile care nu erau luate în calcul până acum. De la 1 februarie anul viitor ar trebui să primească mai mulţi bani.
- Daniel Baciu, preşedinte Casa Naţională de Pensii Publice: Contează foarte mult pe ce perioadă a fost luat acel spor și care a fost mărimea lui că procent. Una e să iei un spor 15-20 ani și să aibă un procent de 10-15% din salariu și atunci mărirea se cunoaște la pensie.