8.4 C
Paşcani
joi, ianuarie 9, 2025

Pentru a fierbe şi vopsi ouăle de Paști din România sunt necesare 3 zile de energie solară

Mai sunt doar câteva zile şi este din nou timpul: Iepuraşul de Paşti vine cu coşuleţele sale căptuşite cu iarbă proaspătă şi pline de ouă colorate. Şi totuşi, ca să găsim coşuleţele pline de ouă frumos colorate, bine fierte şi mai presus de toate, şi ecologice, sistemele de energie solară fotovoltaică din România ar trebui să furnizeze întreaga energie produsă timp de 3 zile, doar pentru atin-gerea acestui scop. Este mult mai mult decât în Germania, de exemplu, unde sistemele de panouri fotovoltaice, mult mai numeroase decât cele de la noi, ar avea nevoie de doar o jumătate de zi.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, un român consumă, în me-die, circa 267 de ouă pe an, ceva mai multe decât germanii, care consumă anual 233 de ouă, aşa cum rezultă din datele Ministerului German al Alimen-telor şi Agriculturii, ceea ce înseamnă mai puţin de un ou pe zi în ambele ca-zuri.

Cu toate acestea, în timpul sărbătorilor de Paști se estimează că se vor con-suma circa trei ouă de persoană pe zi, ceea ce ar însemna că în total vor fi consumate circa 60 de milioane de ouă pe zi în România.

Dacă toate aceste ouă ar fi vopsite acasă, s-ar consuma foarte multă apă şi en-ergie. Pentru a fierbe 2 litri de apă consumăm un sfert de kilowatt oră. Un vas cu această capacitate este suficient pentru a fierbe şi vopsi 10 ouă – iar aceasta se multiplică de 6 milioane de ori pentru întreaga ţară.

Plecând de la aceste presupuneri, prepararea de Paşti a 60 de milioane de ouă ar consuma circa 15 milioane de kilowaţi oră de energie electrică, tot atât cât produc împreună toate sistemele de energie solară din România în medie în 3 zile.

Zile însorite ne dorim şi noi de sărbători. O astfel de vreme ne va face să ieşim din casă şi încărcaţi cu bunătăţi, ouă, prajituri şi cozonaci ne vom duce la cei dragi pentru a ne bucura împreună de sărbătorile pascale.

Dacă vreţi să economisiţi nu doar energia neregenerabilă, ci şi ceva bani pentru anul viitor, urmaţi sfaturile E.ON, disponibile gratuit accesând linkul: https://www.eon-energie-romania.ro/clienti-casnici/informatii-utile/masuri-eficienta-energetica

Despre Grupul E.ON în România

Grupul german E.ON a intrat în România în anul 2005, când a preluat fostele societăţi de stat din domeniul gazelor naturale şi energiei electrice. Com-paniile din structura grupului operează o reţea de distribuţie a gazelor natura-le în lungime de peste 22.000 km, respectiv o reţea de distribuţie a energiei electrice de peste 81.000 km şi deservesc circa 3,1 milioane de clienţi din 20 de judeţe (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Boto-șani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău). De la intrarea pe piaţa locală, E.ON a investit circa 1,5 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat 1,9 miliarde de euro sub formă de impozite şi taxe.

Departament Comunicare Corporatistă
E.ON România

Recomandări