La gospodăria familiei Scripniciuc din comuna Scobinți, apa nu mai curge de două luni dar ApaVital emite în continuare facturi pentru un consum inexistent. În casă, zace la pat, conectat la un aparat de oxigen, un bolnav în scutece, cu sondă gastrică pentru alimentare cu apă și hrană. Familia arată că a înregistrat un consum de 230 metri cubi în ultima vreme, dar apă nu a mai curs la robinet de două luni. Oamenii susțin că în instalație se pompează aer sub presiune. Compania de apă dă vina pe secetă, deși erau necesare investiții în instalații de pompare și rezervoare suplimentare. La Scobinți, oamenii strâng apa la lighean. La Iași, șefii ApaVital joacă tenis pe terenul cu nocturnă construit din bani publici pe malul Lacului Chirița. Trai, neneacă: la salarii se adaugă sporuri pentru performanță de zeci de mii de euro. „Trebuie să plătesc 230 mc la ApaVital fără să primesc o picătură. De unde să plătesc 2.000 lei factura asta? Ei au premii de milioane lei și eu am 1.300 lei pensie si nu am nici un pic de apă”, a spus Elena Scripniciuc.
De la finalul lunii mai a acestui an, ApaVital SA a început să raționalizeze furnizarea apei în zona de vest a județului, una dintre comunitățile afectate fiind și cea de la Scobinți. După luni întregi nu au avut deloc apă la robinete, familia Scripniciuc a ajuns la capătul răbdării. Oamenii povestesc cum își duc traiul de zi cu zi cu apa pe care o strâng în lighean.
„Cu multe săptămâni în urmă, aprovizionarea cu apă potabilă în satul nostru a fost sistată complet de către ApaVital Iași, motivându-se lipsa apei din pânza freatică cauzată de secetă. Țin să menționez că pânza freatică din zona satului Fetești și zonele învecinate sunt bogate în izvoare cu apă potabilă, dar nu a fost făcută nici o investiție pentru a capta aceste izvoare, și pentru a putea furniza un flux constant de apă potabilă. La început, am dat crezare acestei situații. Apa Vital a făcut menționări publice în care a precizat că furnizarea apei potabile se va face doar două ore pe zi, în satul Fetești și zonele învecinate, lucru care a nu a fost adevărat. Primăria încearcă să ajute gospodăriile din sat cu câte 500 litri de apă potabilă pe săptămână, însă acest lucru nu este de ajuns pentru a putea satisface nevoile gospodăriei, unde sunt și animale care necesită apă”, susține Elena Scripniciuc, o femeie de 70 ani din satul Fetești, comuna Scobinți.