Copilul obține rezultate bune la școală și este implicat în numeroase competiții școlare? Va participa anul acesta la concursurile de matematică, limba română, istorie, științe, precum și la olimpiadele corespunzătoare acestor discipline? Specialiștii spun că, oricât de înzestrat ar fi copilul, trebuie să existe o monitorizare și o limitare a concursurilor școlare. Concentrarea excesivă asupra pregătirii pentru astfel de evenimente poate duce la neglijarea aspectelor emoționale, sociale și familiale ale vieții copilului, spun specialiștii.
Reporterii „Ziarul de Iași” și-au pus problema impactului participării excesive a copilului la competițiile școlare asupra parcursului său educațional și emoțional. Astfel, am contactat specialiști în educație și psihologi ieșeni pentru a obține clarificări cu privire la înscrierea elevilor la concursuri și olimpiade
Competiția, firească în învățământ
Psihologii sunt de părere că orice competiție școlară are un rol important în dezoltarea elevilor, întrucât le stimulează gândirea critică, îi ajută să găsească rezolvarea problemelor și îi învață să colaboreze. „Prin participarea la competiții, elevii învață să-și îmbunătățească abilitățile de luare a deciziilor în timp real, dezvoltându-și concentrarea în situații intense. Prin interacțiunea cu colegi din alte școli, învață să construiască relații și prietenii care pot dura pe termen lung. Pe lângă aceste aspecte, competițiile școlare pot servi și drept platformă pentru identificarea și susținerea talentelor deosebite. Elevii cu aptitudini remarcabile pot beneficia de recunoaștere și oportunități suplimentare de învățare sau dezvoltare a abilităților specifice domeniului în care se evidențiază”, a precizat psihologul clinician Mihaela-Onisia Ungureanu.
„Competiția este firească în învățământ”, consideră prof. univ. dr. Constantin Cucoș, fostul director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic din cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Aceasta presupune activarea și dezvoltarea unor însușiri prin comparație cu celălalt,
„Competiția este corelată, bineînțeles, și cu o altă ipostază relațională, cooperarea. Ea se bazează pe efort și pe niște abilități bazale, purtate de elevi, care sunt probate la nivel de competiție. Există o ipostază a competiției firească, normală, oră de oră, dar apar și ocazii de competiție organizate, explicite, de mai înalt sau mai scăzut nivel, cu prilejul unor întreceri, concursuri, olimpiade școlare”, a spus pedagogul ieșean. El susține că ambele tipuri de competiție sunt importante, singura condiție fiindcă să conducă la creșterea motivației, la auto-realizarea și dezvoltarea elevilor.