La nivelul judeţului Iaşi, în vederea susţinerii probelor din cadrul celei de-a doua sesiuni a examenului de Bacalaureat, a cărui primă probă este astăzi, s-au înscris 1.086 candidaţi, 731 din seria curentă şi 355 din seriile anilor anteriori. Probele scrise se vor susţine în 3 centre de examen organizate în municipiul Iaşi: Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza” Iaşi, Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Iaşi, Liceul Tehnologic de Transporturi şi Construcţii Iaşi. Ca măsuri de adaptare la contextul pandemic şi la modul în care acesta a influenţat desfăşurarea activităţilor didactice, programele de examen au fost modificate.
Absolvenţii claselor a XII-a şi a XIII-a vor susţine prima probă, la limba şi literatura română, pe 16 august. Pe 17 august este programată proba obligatorie a profilului, urmând ca pe 18 august să se desfăşoare proba la alegere a profilului. Înscrierile pentru această sesiune de examen au avut loc în perioada 18 – 25 iulie, iar în perioada 22-29 august candidaţii vor susţine probele de verificare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, a competenţelor digitale şi a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 31 august (până la ora 12:00). Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile art. 5 şi ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor – RGPD), afişarea rezultatelor se va face prin anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului.
Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situaţie, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 3 septembrie.
Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor in sala de examen. Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.