Elevii din România vor avea din anul școlar 2024-2025 un nou tip de bursă: cea „de reziliență”, în valoare de 300 de lei, a promis luni ministra Educației, Ligia Deca.
Ligia Deca a spus că bursa de reziliență o vor primi elevii care sunt în prima treime a ierarhiei din clasă, au cel puțin media generală 7 și nu primesc o bursă de merit. Reprezentanții ministerului estimează că cel puțin 164.000 de elevi se încadrează în criterii.
În România, sunt aproximativ 3.000.000 de elevi.
„Această bursă vorbește despre cei care ar putea mai mult, dar care, prin acest instrument, sunt motivați suplimentar să-și crească performanța”, a explicat Ligia Deca.
Metodologia pentru acordarea burselor în anul școlar 2024-2025 a fost pusă în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educației.
În total, în jur de jumătate de milion de elevi din România vor primi burse în viitorul an școlar, cifră similară cu cea de anul acesta. Bursa de reziliență va înlocui, în unele situații, bursa de merit, care va fi acordată doar elevilor care au media 9,50 și care nu au nota scăzută la purtare.
„Bursa de merit se în continuare și elevilor cu premii la olimpiade județene. Va avea același cuantum ca până acum – 450 de lei. Bursele de merit și reziliență cumulate se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase”, a spus Ligia Deca.
De bursa de rezilienţă vor beneficia şi elevii cu afecţiuni oncologice sau cronice, şcolarizaţi pentru o perioadă mai mare de patru săptămâni în cadrul aşa-numitei şcoli din spital sau la domiciliu.
„Aceasta este o categorie nouă de beneficiari, introdusă acum, atât la bursa de rezilienţă, cât şi la bursa socială”, a precizat Deca.
Pentru elevii claselor a V-a, pentru bursa de reziliență se va lua în considerare media primelor două intervale de învăţare din anul şcolar în curs (module), iar pentru elevii din clasa a IX-a – media de admitere la liceu.