10.5 C
Paşcani
miercuri, ianuarie 8, 2025

Peste 400 de urși vor fi uciși în 2024 și 2025. Klaus Iohannis a promulgat legea

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea care prevede măsuri de gesionare a populației de urși. Intervenţiile legislative vizează prevenirea atacurilor asupra populaţiei şi a pagubelor cauzate de atacurile de urs, prin aprobarea uciderii pentru anii 2024-2025 a unui număr de 426 de urși bruni, care reprezintă baremul de prevenţie la nivel naţional şi a unui număr de 55 de urși bruni, care reprezintă gradul de intervenţie la nivel naţional. Astfel, actul normativ promulgat de către șeful statului completează legea 407/2006 și modifică ordonanţa de urgenţă 81/2021.

Recoltarea exemplarelor de urs se realizează după obținerea autorizației de mediu pentru recoltare/capturare eliberată de către autoritatea publică teritorială pentru protecția mediului competentă, conform ordonanței de urgență a Guvernului 195/2005 privind protecția mediului, aprobată cu modificări și completări prin legea  265/2006, cu modificările și completările ulterioare”, mai prevede legea. Actul normativ mai are în vedere o creștere a numărului de puncte CIC de la 350 la 400. Punctele CIC reprezintă pragul minim de la care trofeele de vânătoare evaluate sunt reţinute în patrimoniul naţional.

Pentru menţinerea echilibrului între categoriile de vârste şi sex, precum şi pentru protejarea exemplarelor dominante este interzisă recoltarea exemplarelor a căror blană depăşeşte 400 puncte CIC, precum şi a femelelor însoţite de pui cu vârsta sub 2 ani”, mai arată sursa citată. În situația în care din orice motive sunt recoltate exemplare a căror blană a fost evaluată la mai mult de 400 puncte C.I.C., la care pot fi adăugtate maximum 5% din punctajul obținut, atât blana, cât și craniul aparținând exemplarului în cauză, preparate de către gestionar, sunt predate structurii teritoriale de specialitate a Gărzii Forestiere Naționale în a cărei rază de activitate se încadrează locul unde s-a desfășurat acțiunea de recoltare și rămân în proprietatea publică a statului.

Craniul și blana exemplarelor de urs recoltate se evaluează conform metodologiei prevăzute de Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale nr. 418/2005 pentru aprobarea metodologiei de evaluare a trofeelor de vânat, în conformitate cu metodologia Consiliului Internațional de Vânătoare și Protecție a Vânatului, denumit în continuare C.I.C., în termen de 3 zile lucrătoare de la recoltare”, mai prevede legea promulgată de președintele Iohannis.

Continuarea pe DIGI 24

Recomandări