1 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 28, 2024

Piața meditaţiilor din Iaşi: De ce prosperă în fiecare an? Explicaţii de la specialişti şi părinţi

Copilul are nevoie de meditaţii? În cea de-a treia lună a anului şcolar deja nu mai există locuri disponibile, pentru că unele programări au fost făcute cu mult timp în urmă. Pregătirile în particular sunt, în prezent, o piaţă sigură pentru profesorii care doresc să aibă un venit în plus. Părinţii apelează la meditaţii pentru copiii lor fie pentru a trece unele examene, fie pentru a avea note bune la învăţătură, dar în cele mai multe situaţii aceştia sunt, cumva, obligaţi de sistemul de învăţământ. Un sistem deficitar, de cele mai multe ori
Materia dificilă, exigenţele crescute, examenele care cresc concurenţa şi lipsa unei imagini reale asupra nevoilor elevilor îi fac pe unii părinţi să apeleze la învăţământul paralel, adică la meditaţiile făcute cu profesori particulari.
„Acesta apare şi înfloreşte când sistemul de învăţământ este închistat, retardat, modelat după principiile unei selectivităţi constrângătoare ce ajunge să altereze tot ce se întâmplă în procesul clamat ca a fi educativ”, susţine prof.dr. Constantin Cucoş, fost director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic din cadrul Universităţii “Al.I. Cuza” Iaşi. Acesta punctează faptul că „un elev care are nevoie de o a doua şcoală, după ce se întoarce de la şcoală, este un copil ne-norocit (fără noroc, am vrut să zic). Iar şcoala respectivă nu-i deloc şcoală”. Pentru a verifica situaţia meditaţiilor în sistemul educaţional românesc, Ziarul de Iaşi a luat legătură cu părinţii unor elevi din Iaşi, dar am discutat pe larg şi cu specialistul în educaţie Constantin Cucoş, unul din cei mai buni din ţară.
CONTINUARE PE ZIARUL DE IASI

Recomandări