Soarta transportului public local din Pascani a fost pusa, din nou, sub semnul intrebarii, dupa ce conducerea societatii a prezentat situatiile contabile si a solicitat un nou sprijin financiar de la bugetul local, pentru acoperirea pierderilor. Mai exact, cea mai mare parte din cheltuielile societatii pentru asigurarea serviciului sunt acoperite din taxele si impozitele contribuabililor si doar 5% din biletele de calatorie. Subiectul a fost discutat in sedinta Consiliului Local de la sfarsitul lunii septembrie a.c. Directorul societatii, Dumitru Chiuariu spune ca problemele au aparut in urma cresterilor preturilor la combustibili, a pieselor de schimb si serviciilor de reparatii precum si a cheltuielilor de personal. De asemenea in perioada verii, numarul calatorilor a scazut considerabil, dupa ce elevii au intrat in vacanta.
Cheltuieli mari, suspiciuni de frauda
In aceeasi sedinta, functionarul Primariei care se ocupa de transport a aratat ca operatorul local a cheltuit, aproape in totalitate, banii din prima compensatie alocata de Primarie , cca 240 000 lei si ca au ramas neacoperite cheltuieli din lunile iulie si august, a.c.
De asemenea societatea a solicitat iar consilierii au aprobat o noua compensatie pentru transportul public loca de cca 450 000 lei in care sunt incluse si cheltuielile pentru abonamentele gratuite ale elevilor. Asta in contextul in care au fost majortate biletele si abonamentele cu cca 34%, din luna septembrie a.c..
In total, cheltuielile pentru transportul public ar fi sustinute de la bugetul local in proportie de cca 97 %, iar in aceste conditii, ar trebui ca serviciul sa fie gratuit sau externalizat, a sustinut consilierul Mihai Dediu.
Ideea delegarii serviciului de transport, unui operator privat, nu este noua. Consilierul Sorin Olariu a facut o astfel de propunere, dar fara nici un rezultat.
O alta propunere este cea de eficientizare a serviciului public, prin extinderea traselor in comunele din jur, in urma unui parteneriat cu localitatile invecinate. Este vorba despre infiintarea unor trasee in zona metropolitana a Pascaniului dar si a unor curse interene in municipiu.
De asemenea consilierii din opozitie au solicitat infiintarea unei comisii pentru a analiza activitatea serviciului de transport si pentru identificarea unor solutii. Mihai Dediu sustine ca este foarte posibil ca o parte din incasari sa nu ajunga in caseria societatii si ca biletele de calatorie nu ar trebui sa mai fie la soferi, ci sa fie puse la vanzare in anumite magazine din oras.
Mentionam ca in momentul de fata operatoril local de transport public isi desfasoara activitatea cu cinci autobuze second hand, in oras si suburbiile Lunca, Gastesti, Blagesti si Sodomeni – Bosteni.