Consilierul local Marius Pintilie se pregăteşte să ajungă regizor de comedie, nu primar. Azi dimineaţă s-a filmat, din nou, printre gunoaie, ca să mă critice pe mine şi să demostreze eficienta în colectare selectivă şi reciclare. Evident, în plan secund au apărut, “din întâmplare”, maşinile cu ambalaje şi harnicii muncitori, pregătiţi parcă pentru un clip electoral.
Iată ce am scris eu: AICI
Mai exact, Pintilie este deranjat pentru că:
- Am arătat că societatea sa, cu şapte magazine în oraş, a plătit operatorului local de salubritate doar 4374 lei în perioada 2011 -2017 (o medie de 70 lei/lună) şi doar 1329 lei (pentru restaurantul din Piaţa Deal) în perioada 2017 – 2019 (câte 55 lei/lună). Reiese că cetăţenii plătesc mai mult decât a achitat Pintilie la un magazin, pentru fracţia de gunoi rămasă. Trebuie să ai tupeu incredibil să susţii că, în bucătăria de la bloc, o gospodină produce o cantitate de gunoi mai mare sau comparabilă cu ceea ce se adună şi nu se poate recicla la un restaurant.
- Am arătat cu probe că, la pubelele din oraş, muncitorii de la salubritate au găsit gunoi (ambalaje, bonuri de casă etc.) de la ”Lorimer”. Asta înseamnă că nu tot gunoiul din magazinele domnului Marius Pintilie ajunge la staţia lui de sortare, ci şi în pubelele din oraş, iar nota de plată a fost achitata din bugetul local (800.000 lei anul trecut pentru întreaga cantitate de gunoi aruncată, dar neasumată de nimeni).
- Am arătat că legislativul local, din care face parte si Marius Pintilie, a instituit taxa de salubritate, prin care îl obligă să plătească cel puţin 4,5 lei/lună pentru fiecare salariat, adică mai mult decât sumele derizorii pe care le-a achitat până acum.
Ce spune şi ce nu spune Pintilie:
- Spune că tot gunoiul din magazine îl colectează cu maşina şi îl duce la staţia lui de sortare din Lespezi. În realitate, o parte din gunoi ajunge şi la containerele din oraş.
- Spune că plăteşte mai puţin pentru depozitarea fracţiei de gunoi umed, pentru că face colectare selectivă şi reciclare. Nimeni nu ştie cât, deoarece Pintilie susţine că gunoiul rămas este preluat de o altă societate, din comuna Lespezi – unde, din cate stiu, salubritatea este gratuita, nu de operatorul local. Aşadar, în filmările sale, consilierul local a arătat ce face cu materialele reciclabile, nu şi cu gunoiul care trebuie transportat şi depozitat la groapa ecologică. Să arate cantităţile şi plăţile făcute în fiecare lună, ca să ne lămurim şi noi!
- Spune că el este un exemplu şi că Primăria, adică primarul Pantazi, nu este în stare să facă la fel. Nu Primăria se ocupă de colectare şi transport, ci societatea locală de salubritate, subordonată Consiliul Local din care, de 7 ani, face parte și Pintilie. Primăria trebuie să amenajeze platformele pentru containere şi să le împrejmuiască, în măsura în care Consiliul Local alocă fondurile necesare; primarului i se poate reproşa că, aici, nu a făcut nimic.
- Spune că la Paşcani nu se face colectare selectivă. Pintilie minte! La Paşcani se face colectare selectivă de câteva luni de zile. Au fost distribuite pubele în oraş şi suburbii, iar păşcănenii au început să depoziteze selectiv. Cantităţile reciclate şi valorificate sunt din ce în ce mai mari, de la o lună la alta. Reprezintă, deocamdată, câteva procente din totalul de gunoi, dar situaţia este comparabilă cu cea din Iaşi sau Roman, în timp ce la Târgu Frumos şi Hârlău nici măcar nu au început.
Pintilie lasă să se înţeleagă că această problemă se poate rezolva peste noapte, eventual dacă este ales el primar. În realitate, este nevoie de multă răbdare, educaţie, campanii de informare şi chiar măsuri de constrângere pentru cei care nu respectă regulile. O parte dintre măsuri trebuie aprobate chiar de Consiliul Local, din care Pintilie face parte, dar până acum nu s-a discutat şi bugetat nimic.
“Campionul colectării selective” spune că, pentru păşcănenii pe care îi reprezintă, nu poate face nimic în această chestiune, pe motiv că este în opoziţie şi nu are suficientă putere. Pentru a vorbi, pentru a veni cu soluţii şi propuneri, pentru a-i convinge şi pe alţii să te susţină nu este nevoie decât de voinţă şi bună credinţă! Făţărnicia şi ipocrizia nu ajută!
Alte măsuri trebuie puse în execuţie de către Primărie, cum ar fi, de exemplu, amenajarea de rampe pentru pubele (platouri betonate, gard şi supraveghere video), dar este nevoie de mulţi bani. Cu siguranţă noul operator de salubritate, care va prelua şi serviciile din Paşcani, cel mai probabil începând cu luna august, va face mai mult şi mai bine, dar în timp, pas cu pas!
- Pintilie critică taxa de salubritate pentru persoanele juridice. Are şi motive, pentru că acum nu mai poate fenta plata pentru gunoiul menajer. Spune că taxa este mare şi metodele de calcul sunt greşite. Ceva adevăr este, din cauza regulamentului neclar. Mulţi au declarat toate suprafeţele spaţiilor, nu doar cele generatoare de deşeuri menajere, nu industriale. Ce nu spune Pintilie este că problema poate fi rezolvată prin depunerea unei declaraţii rectificative şi că situatiile apărute vor fi reglate din mers, de la an la an. În funcţie de valoarea facturii la salubritate, taxa poate fi mai mică sau mai mare!
La Târgu Frumos şi Hârlău situatia este şi mai tulbure: consilierii au aprobat varianta de regulament propusă de ADIS.
Şi formula de calcul poate fi îmbunătăţită, dar Pintilie şi ceilalţi consilieri liberali nu au nici o soluţie. L-am întrebat, nu a răspuns. Nu a prezentat o altă variantă, iar pentru asta nu trebuie să fii neapărat primar sau să ai majoritate în Consiliul Local. Trebuie să fii realist şi mai deştept decât cei pe care îi critici.
De asemenea taxa de salubritate poate fi mult, mult mai mică, dacă persoanele juridice solicita operatorului preluarea şi cântărirea cantităţilor de gunoi. În această situaţie, se face regularizarea la sfârşitul anului, deci se poate şi aşa!
- Pintilie pune în balanţă facturarea la salubritate cu taxa la salubritate, trecutul cu prezentul şi viitorul. Lasă să se înţeleagă că municipalitatea poate renunţa la taxa de salubritate pentru a fi reintrodusă facturarea. În realitate, noul operator va emite o singură factură pentru Paşcani, administraţiei locale, care va fi achitată din bugetul local. Banii vor fi recuperaţi din taxa de salubritate de la populaţie şi societăţile comerciale. Dacă nu se încasează suficient, sunt două variante imediate: majorarea taxei sau subvenţionarea ei de la bugetul local. A treia variantă este pe termen lung: creşterea cantităţilor selectate de gunoi reciclabil.
În concluzie, din punctul meu de vedere, consilierul Marius Pintilie are ca interes principal să se dea grozav, să arate că este mai bun decât Pantazi. Că el ştie şi poate, iar alţii nu! Are ca interes să atragă publicul, să câştige cât mai multă simpatie, care mai apoi să fie transformată în voturi! Este problema lor!
Ceea ce mă deranjează pe mine este că, în loc să informeze cetăţenii, să îi ajute să înţeleagă, îi încurca şi mai mult. Nu se comporta ca un consilier local ci ca unul din afara sistemului administrativ! Ce să înţeleagă agenţii economici de la un consilier care spune că taxa de salubritate nu este corectă, dar nu a venit cu propuneri de modificare a proiectului înainte de aprobare sau cu alte soluţii, după? Să o plătească sau nu ? Si cu ce efecte asupra bugetului local?
Dar Pintilie nu vrea ca lucrurile să meargă bine, până la alegeri, nu are interes ca problemele să fie rezolvate sau corectate fără scandal. Vrea sa“curgă mult sânge de pesedist”, iar mulţimea furioasă să îl aclame, să îl aleagă ca pe el, singurul izbăvitor al acestui oraş.
PS: 1 Marius Pintilie s-a mai folosit de problemele pascanenilor pentru a castiga capital electoral. La fel a făcut, în urmă cu câţiva ani de zile, şi cu serviciile de apă şi canalizare. A militat pentru plecarea operatorului regional pe motiv că a refuzat să plătească o redevenţa mai mare decât cea stabilită de ARSACIS. După câţiva ani de scandal şi manipulare, instanţa nu a dat câştig de cauză municipalităţii şi a explicat că voinţa majorităţii din asociaţie nu poate fi înfrântă de voinţa majorităţii din Consiliul Local,deoarece municipalitatea a aderat la asociaţie, cu toate regulile sale. Deci Pintilie & Co nu au avut dreptate iar pascanenii au fost manipulati.
Tot el a sustinut ca ApaVital trebuia să plece din cauza ca nu încheia convenţii individuale pentru serviciile de apa si canalizare. Înainte nu era cum, dar legea a fost modificată. Au trecut câteva luni de zile de când a fost aprobat şi regulamentul, în Consiliul Local, dar nici o asociaţie, nici macar cele administrate de Pintilie, nu au solicitat încheierea de convenţii. Oare de ce?! Nu cumva nu sunt asa de necesare ( in Iasi nu sunt conventii individuale) iar pascanenii au fost, din nou, manipulati?
2 Pentru cei care ar putea crede ca sunt multumit de taxa de salubritate: Am primit o impunere la plata de cateva ori mai mare decat achitam de obicei. Adevarat, din oficiu pt ca nu am depus inca nici o declaratie! Si eu vreau sa platesc mai putin, dar nu cred in spectacolul ieftin al lui Pintilie. Astept o solutie rationala si posibila, nu gogosi electorale!