• Un proiect initiat de actualul Guvern poate schimba din temelii structura actuala a judetului Iasi • Decizia poate pica ca un traznet pentru o parte din primarii actuali din judetul Iasi • Localitatile lor risca sa dispara de pe harta, daca nu duc la indeplinire ceea ce le solicita Guvernul
Recent, Executivul a initiat un proiect privind reclasificarea tuturor localitatilor din tara. Acest proiect face ca localitatile cu numar mic de locuitori, dar si care nu beneficiaza de proiecte, sa fie declasificate si inghitite de unitatile administrative mai mari. Practic, Guvernul propune reclasificarea oraselor in sapte categorii si a comunelor in doua categorii, in functie de anumiti parametri, actualizarea urmand a avea loc din trei in trei ani. Acest proiect prevede o masura cu impact social, administrativ si politic.
Localitatile cu scaderi accentuate de populatie ar urma sa fie unificate cu altele din cadrul ariilor functionale, la initiativa autoritatilor locale. Iar daca pana la finele anului 2025, comunele vizate nu ating anumiti indicatori, ele vor fi unificate cu altele invecinate, la initiativa Guvernului. In judetul Iasi sunt 98 de localitati, dintre care doua municipii, trei orase si 93 de comune. O parte din localitatile rurale, cele cu un numar extrem de mic de locuitori ar urma sa dispara in urmatorii ani de pe harta, daca proiectul Guvernului va fi dus la indeplinire. Municipiul Iasi a fost trecut de Guvern in lista celor cinci poli principali de crestere din intreaga tara, alaturi de Constanta, Cluj, Timisoara si Craiova. Pentru a fi in aceasta categorie, un municipiu trebuie sa fie resedinta de judet si sa aiba sedii de institutii de interes national, accesibilitate la transport prin autostrada, aeroport international, gara, autogara, nod intermodal, minim o universitate cu peste 10.000 de studenti si spitale de categoria I si II. Municipiul Pascani a fost trecut ca pol cu rol secundar.
Pentru a fi in aceasta categorie, trebuie sa aiba acces la un aeroport pana in 150 kilometri, iesire la drum national, magistrala feroviara, gara, autogara, dar si spitale de categoria III si IV si unitati culturale de importanta locala. In planul propus de Guvern, orasele Targu Frumos (populatie- 14.573 locuitori) si Podu Iloaei (11018 locuitori) au fost trecute la categoria oraselor centre urbane cu rol zonal, având populatie peste 5.000 locuitori. Acestea trebuie sa aiba institutii cu deservire locala, iesire la drum national si drum judetean, minim un liceu sau o scoala industriala, dar si o casa de cultura. In schimb, orasul Harlau a fost trecut la categoria centrelor urbane cu functii specializate, care sunt de regula subordonate unui municipiu din categoriile anterioare. Pentru a nu retrograda din aceasta categorie, orasul trebuie sa aiba cel putin iesire la DN si DJ, acces la o magistrala feroviara în limita a 100 km, autogara în limita a 30 km si macar un liceu sau un grup scolar.
Continuarea pe BZI