Dependența de alcool este un fenomen extrem de răspândit în zilele noastre. Astfel, medicii trag un semnal de alarmă și avertizează că simplul obicei de a consuma ,,o bere după muncă” se poate transforma într-o adicție periculoasă.
Consumul de alcool este un obicei foarte răspândit la nivel mondial, fiind privit, de cele mai multe ori, ca o normalitate. Cu toate acestea, chiar dacă este utilizat pentru relaxare, alcoolul poate cauza, în timp, reale probleme consumatorilor. Astfel, conform cadrelor medicale, cei care aleg să consume alcool destul de des sunt predispuşi la a dezvolta dependenţă.
Tinerii trebuie să cunoască aceste lucruri
Medicii susţin că este foarte importantă vârsta la care o persoană intră în contact pentru prima oară cu alcoolul.
,,Există studii care arată că persoanele care consumă alcool înainte de 14 ani prezintă un risc mai mare de a dezvolta probleme în viitor, cum ar fi dependenţa. Totodată, şi cei care consumă alcool în weekend, la petreceri, prezintă un risc mai mare de a dezvolta dependenţă. Tinerii trebuie să înţeleagă aceste lucruri, să amâne cât mai mult primul contact cu alcoolul, pentru că riscul este mare. Creierul nu este bine dezvoltat la vârste fragede. Astfel, tinerii trebuie să înţeleagă că tot ce înseamnă abuz reprezintă un comportament de risc. Cu timpul, consumul de alcool duce la fenomenul de toleranţă. Astfel, se ajunge la a avea nevoie de o doză mai mare pentru a obţine efectul”, a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru.