0 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 11, 2025

Platformele ingradite, experiment esuat. Bani publici cheltuiti degeaba, fără proiect si autorizații

Cele doua platforme pilot de colectare selectiva, amenajate de administratia locala din Pascani sunt in continuare partial functionale, desi a trecut aproape un un an de zile de cand investitiile anuntate trebuiau finalizate. In momentul de fata camerele de luat vederi sunt in probe, imaginile fiind preluate si stocate de Politia Locala iar echipamentele de acces nu sunt folosite deoarece cartelele nu au fost impartite locatarilor din zona.

Situatia este valabila atat in cartierul din zona Deal, de pe Calea Iasului cat si in zona Vale, pe strada Mihai Eminescu. Singurele amenajari duse pana la capat sunt gardul si acoperisul din plasa de sarma pe profil metallic, iar in zona ingradita au fost puse cateva containere pentru gunoi.
Lucrarile au fost incepute in luna noiembrie 2020 si trebuiau finalizate pana la sfarsitul anului trecut. Anuntul a fost facut chiar de primarul Marius Pintilie in cadrul unei conferinte de presa. Edilul a spus ca vor fi amenajate doua platforme imprejmuite, supravegheate video si cu acces controlat pentru cresterea gradului de colectare selectiva si reducerea costurilor cu preluarea, transportul si depozitarea gunoiului menajer.

La acea vreme, primarul Pintilie a sustinut ca nu ar fi nevoie de un proiect tehnic si nici de o autorizatie de constructie. Pentru a evita cerintele legale, gardul a fost montat fara ca inainte sa fie amenajate platforme betonate.

Fara documentele necesare, lucrarile au fost facute dupa ureche. Acum cele doua platforme nu pot obtine autorizatia de mediu si este foarte posibil sa fie demontate si mutate in alta parte . Asta deoarece nu au fost turnate platforme de beton si nu au fost amenajate retele de canalizare. Din acest motiv ele nu pot fi intretinute. Nimeni nu stie cati bani au fost cheltuiti cu exactitate. Important este ca au fost facute, un fel de experiment din bani publici, o lecție pentru fosta administratie locală care nu a reusit sa amenajeze nici o platforma, a motivat edilul.

Accesul la cele doua platforme va fi in continuare liber iar echipamentele vor ramane nefunctionale, in continuare. Primarul spune ca locuitorii din zonele respective nu vor primi cartele de acces deoarece au fost cumparate prea putine, cate 100 pentru fiecare platforma. Nici anul viitor nu va fi rezolvata acesta problema.

Edilul crede ca cele doua platforme sunt prea mici in raport cu numarul de locatari de la blocurile din imprejurimi si ca ar trebui, cel mai probabil, sa mai fie amenajate inca cate una, alaturi de cele amplasate deja.

Dar experimentul esuat nu va continua si anul viitor! Edilul a anuntat ca Primaria cauta surse de finantare guvernamentale sau europene pentru a amenaja cele cateva sute de platforme solicitate de asociatia judeteana de salubritate – ADIS. De acesta data, pe baza unui proiect pentru a fi indeplinite cerintele legale.

Mentionam ca lucrarile si bugetul necesar pentru amenajarea celor doua platforme nu au fost aprobate de consilierii locali, forta de munca si banii necesari fiind asigurati prin intermediului Gospodariei Comunale, sub coordonarea directa a viceprimarului Cristian Ratoi.

Recomandări