0.2 C
Paşcani
vineri, decembrie 27, 2024

PLIMBĂRILE PRIN ORAȘ, PROVOCARE PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI

PLIMBĂRILE PRIN ORAȘ, PROVOCARE PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI

Articol scris de Mădălina Ionică, reporter de vară BIT TV

 Persoanele cu dizabilități și mămicile care aleg să își plimbe copiii în căruț nu beneficiază de rampe de acces la înstituțiile publice din municipiu cum ar trebui, cele deja existente fiind prea abrupte, prea înguste, denivelate sau blocate. În ciuda faptului că Pașcaniul se află în plin proces de reabilitare ;i modernizare a străzilor și trotuarelor, până în momentul de față, muncitorii par să nu țină cont de nevoile persoanelor care utilizează scaunul cu rotile, deplasările și plimbările acestora fiind foarte greu de realizat.

Materialul video poate fi urmărit în cadrul știrilor INFOBIT!

În această perioadă, mai multe străzi din Pașcani se află în plin proces de reabilitare, în zonele respective circulația fiind blocată sau greu de realizat.

Cu toate că acest lucru aduce un motiv de bucurie pentru pășcăneni, se pare că noile trotuare nu țin cont și de nevoile persoanelor care utilizează scaunul cu rotile sau de bătrâni și de mămicile care încă își plimbă copiii în căruț.

În ciuda faptului că pe raza municipiului sunt persoane cu dizabilități, lucru care obligă autoritățile locale și primăria să respecte principiile protecției și promovării drepturilor persoanelor cu handicap, 6 din 10 instituții publice din Pașcani fie nu dispun de o rampă care să ușureze accesul persoanelor cu dizabilități, fie dispun de o rampă prea îngustă, prea abruptă sau deteriorată.

Familiile celor care utilizează scaunul cu rotile se împiedică foarte des de acest aspect, deplasarea și plimbările prin oraș fiind dificile şi necesitând depunere unui efort fizic prea mare pentru ele.

Mămicile cu bebeluși în cărucioare ajung să renunțe să mai meargă în anumite locații sau magazine din oraș. Sunt nevoite fie să urce căruțul în brațe pe scări, fie să îl lase afară, motivul principal pentru toate acestea fiind inexistenta unei rampe de acces posibilă de utilizat.

Trotuarele nereabilitate de ani de zile reprezintă și acestea o adevărată provocare pentru toţi cetățenii, nu doar pentru bătrâni, mămici cu copii mici sau persoane cu dizabilități. Multe dintre acestea, cum ar fi cele dintre blocuri, sunt greu de accesat, denivelate sau lipsesc cu desăvârșire, punând în pericol viața cetățenilor care sunt nevoiți să circule pe strada destinată autovehiculelor.

Deși pare o chestiune minoră, acest aspect este necesar, dar în același timp și supărător pentru persoanele care din cauza bolii sau a vârstei depind de un ajutor pentru ca nu se mai pot deplasa singure, urmările fiind vizibile în cazul fiecărei instiuții publice în parte, care fie îngrădește dreptul la libera informare sau la cultură, fie denotă lipsa de solidaritate socială, de responsabilizare a comunității, totul rezumându-se la inadaptarea societății la nevoile persoanelor în cauză.

Recomandări