Orice stat democratic și de drept din lume se bazează pe echilibrul puterilor. Un echilibru care nu poate fi atins fără cooperare, colaborare interinstituțională și respectarea rolului fiecărei puteri în parte.
Din păcate, văd cum, din ce în ce mai mult, Guvernul României tinde să se erijeze într-o enclavă de putere absolută pentru care Parlamentul, expresia directă și indubitabilă a voinței poporului, este transformat într-un simplu instrument aflat la dispoziția și discreția exclusive ale intereselor guvernamentale, izolând orice reprezentant al cetățenilor care nu subscrie acestor interese.
Ne aflăm într-o perioadă extrem de dificilă în care obiectivul național al tuturor, indiferent de culoarea politică, trebuie să fie acela de a aduce România la un nivel în care redresarea să fie una efectivă, conducând-o la acea reziliență care să îi permită să facă față cu brio oricăror crize majore prezente și viitoare cum este cea provocată de pandemia de Coronavirus. Acesta este, de fapt, și rolul Planului Național de Redresare și Reziliență, care, în fapt, reprezintă viziunea și misiunea fiecărui stat membru translatate în proiecte necesare, durabile și coerente.
Ori, observ cum, ca în cazul tuturor aspectelor ce țin de guvernare, prin PNRR se înțelege USR-PNL. Mai precis, interesele lor directe care nu au nicio legătură cu România și românii. La fel cum manifestarea statului și poporului român se vor a deveni expresia voinței exclusive a USR-PNL, Planul Național de Redresare și Reziliență a devenit reflecția nu doar a incompetenței și iresponsabilității, ci și planul guvernanților de a-și atinge propriile ținte politico-economice.
Acesta este și motivul pentru care mult clamata transparență nu a existat și nu există în elaborarea și prezentarea PNRR. Ni s-au servit tuturor teme și titluri pompoase, explicații fără fond, de cele mai multe ori ilogice și contradictorii, multe scuze arogante, toate transmițând un singur lucru: “Noi știm cel mai bine. Nu vă băgați. Nu este treaba voastră!”
Astfel, unul dintre cele mai importante documente strategice pentru prezentul și viitorul nostru al tuturor riscă să devină complet nefuncțional din cauza politizării.
De la 1 iunie, Comisia Europeană este pregătită să iasă pe piețele de capital pentru a susține finanțarea planului Next Generation EU, a cărui componentă semnificativă este Mecanismul de Relansare și Reziliență. Practic, cel care susține și prin care se finanțează PNRR-urile tuturor statelor membre.
Însă, în acest caz, există o problemă. România nu a ratificat încă Decizia privind Resursele financiare Proprii ale U.E. Fără aceasta, Comisia nu poate accesa creditele necesare finanțării!
Iar când spun România, spun, de fapt, USR și PNL, cele două partide care se vor a fi sinonime României.
De ce fac asta și de ce întârzie în mod deliberat ratificarea Deciziei privind Resursele financiare Proprii ale U.E., care reprezintă condiția prealabilă pentru lansarea instrumentului de recuperare a U.E. și a cărei adoptare are grad de urgență? Deși această decizie se află în Parlament.
Pe cât de simplu, pe atât de tragic!
USR și PNL se opun oricărei analize și propuneri în privința PNRR pe care nici acum nu l-au prezentat integral. Firesc, de altfel, având în vedere că PNRR reprezintă eminamente proiecte decise de ei. Nidecum pe cele propuse prin intermediul consultărilor publice pe care le-au realizat formal, mimând transparența, dialogul social și invocând graba. În condițiile în care au avut aproape un an la dispoziție și în care au prelungit data de depunere a PNRR la Comisie!
Astfel, prezentarea și discutarea PNRR în Parlament este condiționată de calculele politice ale USR și PNL, care doresc ca nimeni și nimic să nu intervină și să nu știe cu adevărat în ce au transformat de fapt PNRR-ul!
Practic, o subminare intenționată a interesului superior al României și românilor! O călcare în picioare a tuturor principiilor statului democratic și anularea voinței cetățenilor prin excluderea Forului Legislativ de la orice consultare și decizie.
Stimați ieșeni și stimați români,
PNRR suntem noi toți și viitorul nostru. Dincolo de orice interes politic vremelnic și meschin, USR și PNL vor dispărea în negura istoriei, însă efectele deciziilor acestora vor rămâne ca un obstacol a tot ceea ce înseamnă dezvoltarea României. Sunt momente cruciale în care consensul politic nu este doar obligatoriu, este vital și sacru. Momente care, pentru hatârul și orgoliile unora pentru care guvernarea înseamnă manifestarea intereselor proprii și de grup, schimbă fundamental parcursul unei țări și al unui popor.
Este absolut necesar să se înțeleagă acest lucru și să se acționeze ca atare. Parlamentul este singurul care poate să evite o tragedie națională. Ori, dacă îl eliminăm, ce ne mai rămâne? Înregimentarea într-un șir tăcut și obedient la orice dorință politică a celor pentru care această țară și acest popor înseamnă doar un mijloc de atingere a propriilor ambiții?
Deputat de Iași,
Vasile Toma