Două dosare penale în urma scandalului de la blocul Moldova din Paşcani, acolo unde în cursul zilei de ieri a fost întreruptă apa pentru neplata iar locatarii s-au rebransat în mod ilegal.
Poliţia a început cercetările pentru a stabili dacă acţiunile de debranşare iniţiate de Apa Vital sunt ilegale în urma plângerii depusă de locatarii blocului. Cel de-al doilea dosar are ca scop identificarea celor care au intrat în mod ilegal în staţia de pompare de la RAGCL şi au rebransat blocul la reţeaua de apă, în mod clandestin.
Oamenii legii trebuie să afle şi cine a pus sechestru pe mai multe staţii de pompare ale RAGCL-ului şi le-a încuiat cu lacătul. Directorul regiei povesteşte că azi dimineaţă, după începerea anchetei, ul locatar din bloc a venit şi la central termică şi a lăsat o cheie de acces celelalte două rămânând la dispoziţia protestatarilor.
Conducerea regiei susţine că oamenii au reuşit să intre în staţia de pompare în urma unei alarme false. A primit telefon că este o avarie la apă caldă iar când staţia a fost deschisă oamenii au preluat controlul asupra ei şi au pus lacăt la intrare. Spiritele s-au mai calmat după apariţia poliţiştilor, în urma unui apel la 112.
Principalii suspecţi sunt, cel mai probabil, liderii mişcării anti Apa Vital, pensionarul Ioan Motatu şi profesorul de sport Ioan Radu, locatari în blocul unde a fost întreruptă apa. Cel din urmă a recunoscut în fata camerelor de luat vederi ca a pus lacătul pe staţia de pompare de la scara în care locuieşte, pentru a împiedica întreruperea apei şi ca scările de bloc urmau să fie rebransate după plecarea oamenilor ieşiţi în stradă.
“Nu am încercat, încă, să rebransam, sigur vor fi rebransate, aşteptam să se liniştească lucrurile, să nu mai avem spectatori şi să ne vedem de treabă. Ne vom hotărî, ne vom rebransa sau nu, nu suntem încă decişi, vom vedea ce şi cum hotărăşte lumea. Eu sunt vecinul de la scara E. La mine nu au încercat, încă, să vină… Am înţeles că şi-au propus mâine, numai că nu au cum să intre pentru că deja eu am pus lacăt pe uşă. Am şi anunţat directorul RAGCL că acolo se intră doar pentru a se verifica…” a spus pentru BIT TV, Ioan Radu.
Acum RAGCL –ul a preluat controlul asupra staţiilor iar lacătele de la intrare au fost schimbate. Directorul unităţii spune că cei care au intrat acolo risca să fie pedepsiţi de lege pentru modificarea reţelelor de apă şi reluarea furnizării apei în mod clandestin.
Mai grav este că locatarii din blocul respectiv vor plăti apa în sistem pauşal sau şi mai rău în condiţiile de consum clandestin. Asta însemna că până la urma costurile imputate vor fi uriaşe, până de nouă ori mai mult, susţin reprezentanţii Apa Vital.
Menţionăm că toate blocurile din Paşcani care au fost debranşate de Apă Vital au fost rebransate, în mod ilegal de persoane necunoscute, cu excepţia celor unde au fost încheiate contracte de furnizare.
Campania de închidere a robinetelor a fost reluată acum câteva zile pentru recuperarea datoriilor acumulate în vara anului trecut şi până acum. La cele 300 de scări de bloc unde nu sunt încheiate contracte de furnizare sunt de încasat peste 2.5 milioane de lei, susţin reprezentanţii societăţii.