O nouă dispută între puterea şi opoziţia politică din Paşcani. De acesta dată motivul este colectarea selectivă a gunoiului menajer. Subiectul a început să fie de interes pentru opinia publică de când a devenit obligatorie la plata taxa de salubritate, acum şi pentru persoanele juridice.
Cea mai recentă discuţie pe acesta tema a avut loc în ultima şedinţă a Consiliului Local. Liderul opoziţiei, Marius Pintilie, a criticat Primăria pe motiv că la Paşcani nu s-ar face colectare selectivă pentru gunoiului menajer.
Consilierul păşcănean a fost contrazis imediat, chiar de directorul societăţii locale de salubritate Leonard Ursu. El a spus că au fost distribuite în municipiu şi suburbii sute de pubele de culori diferite unde cetăţenii depun separat sticlă, hârtia, plasticul şi gunoiul menajer, şi că se face colectare selectivă la începutul acestui an cu aportul consistent al asociaţiei judeţene ADIS. Activitatea va fi preluată şi continuată de noul operator regional de salubritate, cel mai probabil din luna august.
Cel mai în vârstă consilier păşcănean a subliniat că acesta situaţia poate fi îmbunătăţită, cu răbdare şi în timp şi că sunt necesare campanii de informare. Vasile Avramiuc i-a atras atenţia liderului opoziţiei că poluează estetic Piaţa Gării, cu un chioşc construit pe spaţiul verde, pe care refuză să îl dărâme.
Şi cetăţenii îl contrazic pe consilierul Pintilie. Majoritatea locuitorilor municipiului intervievaţi de reporterii BIT TV susţin că se străduie să depoziteze selectiv gunoiul, la pubelele dintre blocuri dar este nevoie de mai multă informare şi chiar măsuri împotriva celor care nu respectă regulile.
Din datele societăţii de salubritate reiese că de la începutul anului şi până acum, luna de lună au crescut cantităţile de deşeuri reciclabile. Nu este suficient, doar 6 -7 % din totalul cantităţii de gunoi dar potenţialul este uriaş, spune directorul de la Salubritate. De exemplu în ianuarie 2019 cantitatea de hârtie şi carton depozitată selectiv a fost de 288 kg iar în luna mai de 2090 kg. De asemenea au crescut semnificativ cantităţile colectate de plastic, PET-uri, sticlă şi doze de aluminiu a spus Leonard Ursu.
Managerul societăţii este de părere că principala responsabilitate este a cetăţenilor şi societăţilor comerciale, cele care produc deşeuri şi trebuie să le depoziteze selectiv iar educaţia se face în timp. Pentru asta sunt însă necesare campanii publice de informare şi chiar amenzi pentru cei care încalcă regulile.
Până acum doar presa locală şi-a asumat răspunderea de a informa opinia publică. Primăria şi Consiliul Local Paşcani nu au alocat bugete şi nu şi-au planificat strategii de informare a opiniei publice. La rândul lor asociaţia judeţeană ADIS dar şi operatorul regional spun că vor derula astfel de campanii, incepând din toamnă acestui an, de când serviciile de colectare şi transport vor fi preluate de societatea care a câştigat licitaţia.
Colectarea selectivă a gunoiului menajer va avea un impact financiar major asupra populaţiei, societăţilor comerciale şi administraţiei locale. Operatorul regional va prelua gunoiul şi îl v-a transporta la staţia de sortare de la Ruginoasa. Fracţiile reciclabile sortate deja vor fi valorificare de operator iar sumele obţinute vor fi compensate cu o parte din valoarea facturii de transport şi depozitare care trebuie achitata din bugetul local – cheltuiala care va fi recuperată din taxa.
De asemenea cantităţile de gunoi nereciclabil vor fi mai mici, şi prin urmare costurile de depozitare şi transport vor scădea.
Şi societăţile comerciale vor avea de câştigat dacă fac colectare selectivă. Pot opta pentru plata taxei de salubritate în funcţie de cantitatea de gunoi predată operatorului, după valorificarea deşeurilor reciclabile.
Toate acestea pot duce în final la scăderea taxei de salubritate, care trebuie să acopere doar factura de colectare şi transport al gunoiului colectat sin Paşcani. Cu cât este mai puţin, costurile vor fi mai mici!
Menţionăm că probleme asemănătoare sunt şi în oraşele şi municipiile din împrejurimi. De exemplu la Târgu Frumos şi Hârlău nu se face deloc colectare selectivă şi nici măcar nu au fost distribuite containerele. La Roman şi Iaşi se face în proporţie de câteva procente, de la începutul acestui an. De asemenea la Iaşi municipalitatea a început amenajarea şi împrejmuirea platformelor unde sunt depozitate containerele.