3.4 C
Paşcani
duminică, decembrie 22, 2024

Polițiștii acuzați de mită – doi arestați preventiv, unul, arest la domiciliu. Vezi decizia instanței

Cei trei polițiști reținuți marți, 10 octombrie, au ajuns în fața judecătorilor din cadrul Tribunalului Iași, cu propunere de arestare preventivă. Este vorba despre Gheorghe Popa, în vârstă de 58 de ani și Lucian Alexa, în vârstă de 38 de ani, ambii de la Lespezi și Ovidiu Petru Pantelimon, în vârstă de 37 de ani, adjunctul șefului de post de la Cristești. Cei trei au fost aduși miercuri în fața instanței de oameni care poartă uniforma statului, aceeași pe care și suspecții o îmbrăcau până la apariția acuzațiilor de mită în formă continuată.

În cele din urmămagistrații au decis că doi dintre aceștia să fie arestați preventiv pentru următoarele 30 de zile și anume, Lucian Alexa și Ovidiu Petru Pantelimon, iar Gheorghe Popa să fie plasat în arest la domiciliu. Avocatul care îi reprezintă pe cei trei polițiștii a formulat contestație împotriva deciziei, care poate fi consultată AICI.

Unul dintre agenți lucrează în poliție de 17 ani, iar ceilalți doi au șapte ani de când profesează. Avocatul spune că măsura arestului preventiv este cea mai drastică, că polițiștii au copii în întreținere și sunt bine integrați în comunitate. El consideră ca măsura controlului judiciar ar fi cea mai potrivită și speră să o obțină în urma contestației.

Acuzațiile nu vin din partea persoanelor, ci din partea procurorilor, mai spune acesta.

Reamintim faptul că marți dimineața ofițerii DGA au efectuat percheziții la sediile posturilor de poliție din comunele Lespezi și Cristești dar și la domiciliile agenților vizați.

Prin referatul întocmit de Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi s-a reţinut faptul că

(…) inculpaţii A.L şi P.G., agenţi de poliţie în cadrul Secţiei de Poliţie Rurală 6 Paşcani din jud. Iaşi, au pretins şi primit în perioada martie – iunie 2023 în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale (primul cu 13 acte materiale, iar secundul 4 acte materiale), diferite sume de bani – pe care le-au împărţit – de la conducători auto opriţi pe drumurile publice din rază de competenţă a unităţii de poliţie de care aparţîn şi care erau bănuiţi că au săvârşit contravenţii la regimul rutier, pentru a nu-i sancţiona contravenţional.

În privinţa inculpatului P.O.P., agent de poliţie în cadrul aceleiaşi Secţîi de poliţie, a pretins şi primit la rândul său, în perioada mai – iunie 2023, (în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale (12 acte materiale), diferite sume de bani de la conducători auto opriţi pe drumurile publice din rază de competenţă a unităţii de poliţie de care aparţine şi care erau bănuiţi că au săvârşit contravenţii la regimul rutier, pentru a nu-i sancţiona contravenţional”.

Facem precizarea că propunerea formulată sau luarea unor măsuri procesuale, aşa cum sunt acestea reglementate de Codul de procedură penală, nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Recomandări