Doar 1 din 10 agresori poartă brățară de monitorizare în România. Practic, anul acesta au fost montate doar 460 de dispozitive, deși au existat peste 4.000 de parteneri abuzivi reclamați la Poliție. Cel puțin așa reiese dintr-un bilanț dat publicității de Poliția Română, care avertizează că fenomenul violenței domestice este în creștere.
Pe de altă parte, cei care ar trebui să ne apere și să recunoască violența domestică în toate formele ei, nu au cunoștințe în domeniu și nu știu să facă acest lucru.
Numărul polițiștilor care au terminat Academia de Poliție este infim, în cel mai bun caz este de 10% dacă luăm în calcul ultimele promoții, spune șeful Sindicatului Europol, Cosmin Andreică. „Din totalul de 75.000 de polițiști (tot personalul care are calitate de polițist) din România, nu cred că depășim procentul de 5% de polițiști care vin din Academia de Poliție, restul vin din încadrare directă sau de la școlile de subofițeri. Pot să vă spun cu certitudine că în momentul de față, la Academia de Poliție nu există curiculă adaptată pe nevoile operative, în ceea ce privește violența domestică. Studenții care vin din Academie devin timorați, pentru că nu se simt pregătiți pentru munca de teren după cei trei ani de studiu”, explică acesta.
El mai subliniază că nu există niște specializări în școala de Poliție, este „o lipsă de predictabilitate”, prin care să poți pregăti oamenii în funcție de „vocația” pe care o au. Toate instituțiile care se ocupă de „educarea” polițiștilor se confruntă cu deficiențe. Dacă polițiștii care termină Academia de Poliție nu sunt pregătiți pentru a recunoaște și apăra victimele violenței domestice, cu atât mai puțin cei care au doar jumătate de an de pregătire teoretică în cadrul Școlilor de Agenție de Poliție. Iar cei care sunt încadrați din sursă externă, primesc un training de trei luni denumit „Curs de inițiere în carieră”, asta înseamnă 60 de zile, câte 6-8 ore, în care „li se predă despre Poliție la modul extraordinar de general”.